:: Карта на сайта 
 
      АЙТОС - ДРЕВЕН И МЛАД Не на корупцията !    
       Актуално                                         Видяна 49 пъти  

Автентичен фолклор и занаяти на ІV-я ромски фестивал в Айтос


      За четвърти пореден път, в парк „Славеева река” се проведе традиционният Фестивал на ромската култура и занаяти- Айтос 2007, посветен на Международния ден на ромите – 8 април. Гости на тазгодишния празник бяха кметът на Община Айтос Евгени Врабчев, народните представители Пенко Атанасов, Несрин Узун, Фатме Иляз, Юсеин Джемил, зам. областният управител Ружди Хасан, кметът и предесателят на Общинския съвет в Руен. Тук беше и единственият представител на ромската общност в листите за евродепутати – Петър Филипов. Интерес към събитието проявиха много медии, в това число и световната информационна агенция „Асошейтед прес”.

      Празникът беше организиран със съдействието на Община Айтос, общински и частни фирми и граждани, съветниците от партия Рома и общинското звено за интеграция.

      Освен незабравимите мигове с автентичното ромското изкуство – песен и танц, тук си дадоха среща и традиционните ромски занаяти. Своя майсторлък показаха роми, наследили от дедите си занаяти като налбантство, железарство, метларство, калайджийство, плетене на кошници и други.

      Айтозлии и гостите на фестивала посрещаха участниците в концертната програма с дълго нестихващи аплодисменти и много емоция. Първи на сцената танцуваха децата от ЦДГ „Калина Малина” с директор Мариана Драгановна. Специално за събитието в Айтос пристигна известният ромски състав на Община Средец „Ромени яг”. С виртуозните си изпълнения танцьорите спечелиха много нови фенове в Айтос.

      Нито едно издание на ромския празник до сега не е минавало и без участието на учениците от ОУ „Атанас Манчев” – Айтос с ръководител Михаил Димчев. Любимците на всички поколения айтоски роми и този път накараха публиката да затанцува заедно с тях. В концерта взеха участие още ученици от ОУ „Христо Ботев” – Бургас и ромски оркестър от Ямбол.

      Още на старта на фестивала публиката очакваше с огромно нетърпение концерта на чаровната фолк певица ГАЛЕНА. В продължение на близо два часа поляната пред откритата сцена беше дансинг, на който младите роми демонстрираха чувството си за ритъм и пластичност в една невероятна феерия от звуци и цветове, която най-точно определя ромската душевност. Защото в динамиката на днешния ден, може би само ромската общност е съхранила чистата и неподправена романтика, която може да извика вълнение от една песен и много чувство от един завладяващ танц.

      
  


Вашия коментар
Вашия коментар
 
Няма коментари към тази новина
 
•  ОБЩИНА АЙТОС - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ!