:: Карта на сайта 
 
      АЙТОС - ДРЕВЕН И МЛАД Не на корупцията !    
       Актуално                                         Видяна 389 пъти  

Хлябът гони левче


Хлябът гони левче
      През миналата седмица, като по сигнал, цената на хляба скочи с 10 стотинки или 13% за самун във всички градски магазини. По 90 ст. вече купуваме белия хляб с тегло 700 грама. С 5 ст. по-долу върви типовият хляб, показа репортерска проверка в търговската мрежа в Айтос. „Ще се опитаме да задържим тези цени, но всичко зависи от това дали ще се стабилизира цената на брашното, която през последните седмици рязко вървят нагоре”, призна пред „НП” хлебопроизводителят Иван Йорданов. Според местни познавачи от бранша основните причини за поскъпването са новата цена на тока и поскъпването на брашното. Търговци пък имат подозренията, че много производители се наговарят за цените на крайната продукция. Дали заради цената или жегите, през това лято консумацията на хляб в града чувствително е намаляла, оплакват се още търговците.

      Има и друга истина - зърно от новата реколта не се продава, тъй като производителите очакват цената за тон да се вдигне още, откровени са самите производители. В края на жътвата интересът към търговията и цените, по които се търгуват пшеницата и брашното, се засилва. След неблагоприятните данни за реколта 2007 г. търговците на хлебно зърно се активизират, но производителите умишлено крият зърното, твърдят местни хлебари. В сравнение с миналата година по това време цената на хлебната пшеница е вече е двойно по-висока. Други пък са на мнение, че държавата трябва да отпусне зърно от резерва, и вероятно ще го направи около местните избори.

      Най-песимистичните прогнози са за ново покачване на цената на хляба в най-близко време заради очакваното поскъпване на брашното. „Това са реалностите, ние трябва да покриваме разходите си за производството”, категорични са айтоски хлебопроизводители. Поскъпването на хляба според тях е напълно обосновано и даже считат, че увеличението е в много ниски граници. В подкрепа на тази теза е фактът, че цената на брашното в момента е 700 лева за тон, без ДДС. А както се знае брашното и хлябът са вързани едно за друго.

      „Не може да има наговаряне между производителите за цената на хляба, както твърдят някои. Да се постигне такава уговорка означава близо 5 хил. фирми да седнат на една маса и да се съгласят с едно и също нещо. А във всички райони на страната ситуацията е една и съща, защото принципът на образуване на цената е еднакъв”, категорични са производителите на хляб в общината. Те твърдят, че повишаването на цената е единствено поради икономическата логика. В момента, в който се вдигне токът, това трябва да се отрази на стойността на хляба. А когато има увеличение на разходите, има увеличение и на цените.

      По отношение на призивите държавата да се намеси на пазара на зърно, хлебопроизводителите са категорично против държавната намеса в икономиката. „Не може държавата да контролира цените. Тя може да налага контрол върху незаконни дейности, но не и върху цени.”, твърдят запознати с материята.

      На обратното мнение, обаче, са много от потребителите - пенсионерите, безработните и хората с ниски доходи. За тях цената от левче за хляб е много висока, затова те по принцип са съгласни, че е време държавата да се намеси с регулирано ценообразуване и контрол на цените на някои стоки от първа необходимост. Иначе, и без това ниските им доходи бързо се стопяват, тъй като 30 лв месечни разходи за хляб са сериозно перо в свития им бюджет. И сме склонни да се съгласим с констатациите на айтоска пенсионерка, която купувайки хляб в един от градските супермаркети ни сподели: „Добре, че все пак увеличиха пенсията ми – иначе и хляб нямаше да мога да си купувам.”

      
  


Вашия коментар
Вашия коментар
 
ela`ma`hvani
91.139.164.13
04.08.2021 12:11
ko ste zarevali si4ki e.... kato se
vdiga hlqba nqma qdem.. plus tova dosta
aitozlii sa s nadnormeno teglo ... :D
haxyhaxyhaxyh
гост
87.120.146.152
01.08.2021 00:37
новини разбирам - да чуем например че
някой някъде е взел решение че това
правителство ще убие електората си , че
1 кг няма значение какво е повече от 3
лв значи с доход от 300лв можем да си
купим 100 кг храна на месец пък да не
говорим за дохода на електората
пенсионери
нека пак гласуват тогава ще им кажем
АМИН
ti6o
84.54.188.164
31.07.2021 08:42
Ei gost de givee6 be?)))Evtin hlyab -
drug pat))) Naroda pi6i ot cenite toi
reve za novini)))
гост
87.120.146.152
31.07.2021 00:19
егати шибания айтос вече и новини няма
че ни занимават с хляба колко станал а
за айтос какво естанало ништо и май вече
свикнахме нищо ново да не се случва
а хляба май енай евтин в айтос спрямо
страната
Hlebarkata
84.54.188.164
30.07.2021 16:18
Mi za pasti trebi mangi
Dissatisfied
84.54.188.164
30.07.2021 14:23
Ми като няма хляб , ще ядем пасти:))
 
•  ОБЩИНА АЙТОС - ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ!