След 20 години, Димитър Ошавков отново ще възстановява Тракийското дружество като негов председател
03.12.2021
Около 30 потомци на тракийски бежанци се събраха на среща-събрание миналия четвъртък в конферентната зала на Бизнес център – Айтос, за да изслушат доклад за Балканските войни и разяснения около подписката на Съюза на тракийските дружества в България. Инициативен комитет предложи възстановяване на общинската структура, за председател на Тракийското дружество беше избран Димитър Ошавков.
Ще припомним, че тракийците посочиха Ошавков за председател и при първото възстановяване на дружеството в Айтос през 1991 г. Тогава, той изпълняваше длъжността до есента на 1993 г. Сега, 20 години по-късно, Димитър Ошавков отново ще ръководи местната тракийска организация, решиха потомците на бежанците. Номинирани и избрани за членове на Управителния съвет бяха седем души, трима влизат в състава на Контролния съвет.
Гост на айтоските тракийци беше Димо Карабелов – председател на ТД „Екзарх Антим I” - гр. Бургас и Регионален председател на Съвета на тракийските дружества. Той разясни с подробности, че Подписката на Съюза на тракийските дружества в България е в защита на тракийските имоти. С нея тракийците изразяват подкрепа си за предложението на Маруся Любчева, Николай Младенов и Евгени Кирилов, въпросът за тракийските имоти да бъде включен в доклада за приемането на Турция в ЕС.
Що се отнася до възстановяването на структурата в Айтос, създаването на Инициативния комитет било възможност това да се случи и с 15 души, а не с половината плюс един от членове на дружеството, както е по устав.
Стана ясно, че срещата в Айтос е само възстановително събрание. От тук нататък започва възстановяване на членството на тракийци и изграждането на новото дружество.