ДВА ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИКА СА РЕСТАВРИРАНИ ЗА 100 Г. ОТ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ
03.12.2021

Два са войнишките паметници в община Айтос, които бяха реставрирани във връзка с годишнината от Балканските войни. В края на м. ноември приключи ремонтът на фундамента и паметната плоча в центъра на с. Лясково и ремонтът на фундамента и възстановяването на паметната плоча, която е поставена върху една от стените на училището в с. Черноград. Изпълнител на поръчката за обновяването на паметниците е айтоската фирма ЕТ „ШОНИ МРАМОР” – Стефан Вълков.
От дълги години, имената на 28  войни от с. Черноград, дали живота си за Отечеството, бяха написани на пласмасова черна табела, която времето и дъждовете изкривиха и повредиха непоправимо. Сега, паметта за героизма на черноградчани е възстановена върху мраморна плоча с красиво изписани букви и здрав фундамент. Обновен и съвсем различен е и обликът на паметника в Лясково. Към новата му визия, кметският наместник Енчо Бакалов и лясковлии са прибавили с много труд една перфектно поддържана градина, със стълби и добре очертана алея, която отвежда посетителите до символа на признателност.
Възстановяването и ремонта на войнишките паметници е част от програмата на Националния и Областния инициативни комитети за честването на 100-годишнината от Балканските войни 1012-1913 г. Разходването на средствата за ремонтите става със заповед на Председателя на Националния комитет за честванията Цветан Цветанов. Комитетът отпуска средства само за паметници, които влизат в списъка на предварително одобрените. В това число влизат и двата паметника на територията на община Айтос, които, след визитация на общинарите, се оказали в най-лошо състояние