ВРЕМЕ Й Е НА ЗИМАТА – НЕ МОЖЕ ДА НИ ИЗНЕНАДА!
03.12.2021
Представители на всички служби и фирми, общински служители и кметове на населени места участваха в съвещание за зимната готовност на община Айтос, организирано и ръководено от Зам. кмета Димитър Димитров, който е и Зам. председател на Общинския кризисен щаб. „Зимата не може да ни изненада – все пак днес е последният ден на м. ноември. Нормално е, не да се готвим, а да сме готови за зимните предизвикателства”, каза Зам кметът Димитров на старта на съвещанието. Той запозва присъстващите с изискванията на Кризисния щаб при създаване на сложна зимна обстановка на територията на общината и поиска от кметовете на селата да анализират подготовката и проблемите по места. Стана ясно, че за втора поредна година Общината се е погрижила да почисти храстите и растителността по общинските пътища до селата с цел по-малко снежни навявания. От своя страна, кметовете на населени места похвалиха почистващата фирма „ДАНАК” и заявиха готовността на местните магазини да предоставят на населението стоки от първа необходимост при влошаване на времето и при евентуална непроходимост на пътищата. Те са и хората, които трябва да подават ежедневна, ако не наложи и почасова информация, на дежурния в Община Айтос, за времето и състоянието на пътищата до населените места.
Председател на Общинския кризисен щаб е кметът на Община Айтос Васил Едрев, а координаторът, който осъществява връзката на щаба със службите, фирмите и селата е Рачо Рачев. На срещата, Рачев подчерта необходимостта от непрекъсната връзка между хората, от които зависи преодоляването на тежките ситуации през зимата. Недко Стойков – началник на аварийно спасителната група в Айтос, който ръководи и придвижавнето на двете МТЛБ-та, помоли за бързи реакции почистващите фирми през тъмната част на денонощието, защото забавяне на опесъчаването на определени отсечки е причина за създаването на „тапа” – ситуация, която създава тежки проблеми на спасителите. Шефът на пожарната служба Мариян Маринов предупреди за опасностностите от пожари през зимния сезон и мерките, които трябва да бъдат взети, особено в населените места на общината. 70% от пожарите през зимата възниквали заради непочистени или необезопасени комини, предупреди шефът на пожарната служба. Своите изисквания и готовност за зимата на заседанието представиха ВиК – Айтос, КЕЦ – Карнобат, РУП- Айтос, МБАЛ ЕООД и Спешна помощ.
Началник служба „КАТ” Иван Ишкиев поиска по-добра координация с полицейските служители при почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на общината, и най-вече непрекъсна информация за състоянието на Айтоския проход, пътя Айтос – Руен и главния път София-Бургас. Айтозлията Георги Дичев, представител на Агенция „Пътна инфраструктура” – службата, която под ръководството на Радостин Калпачков осъществява контрола по почистването на републиканската мрежа, заяви готовността на 10-те машини, с които се почиства на територията на община Айтос. Всички пунктове са заредени с достатъчно гориво, луга и пясък в очакване на зимните предизвикателства, каза още Дичев.
При лошо време, представител на транспортната фирма „Бургусбус”, която се грижи за извозването на учениците, ще бъде в непрекъсната връзка с Общинския кризисен щаб, с отдел „Образование”, с директорите на средищни училища, Спасителната група и кметовете на населени места, за да е наясно с обстановката и за да не предприема рисковани пътувания с децата. При сериозни зимни аномалии и снежни навявания, кметът на Община Айтос Васил Едрев лично ще преценява дали да подпише заповед за тридневна ученическа ваканция, стана ясно на съвещанието.