НА 5 ОКТОМВРИ ДАВАМЕ СТАРТ НА ЧЕСТВАНИЯТА ЗА 100 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ
05.10.2021

Уважаеми съграждани,
На 5 октомври 2012 година Община Айтос дава началото на честванията, по повод 100 години от Балканските войни. Точно на тази дата, преди 100 години, България започва военни действия в името на една голяма патриотична кауза - обединението на земите, населени с българи. Балканската война е Отечествената война на България -  исторически оправдана от несправедливите решения на Берлинския конгрес.
Проявите в община Айтос, посветени на юбилея, са част от Националния календар на Република България и неделима част от Програмата на Областния инициативен комитет, който се ръководи от Областният управител г-н Константин Гребенаров.
Честванията са уникално събитие в най-новата ни история. Те имат за цел да възкресят спомена за героизма на Българската армия, да подкрепят националното ни самочувствие и да издигнат националния ни дух. Те са адресирани най-вече към младото поколение на България, което трябва да пренесе напред във времето, историческата памет за събитията през 1912-1913 година.
Сигурен съм, че всички културни институции, учебни заведения и патриотични организации на територията на общината ще се включат в инициативите на Община Айтос в чест на юбилея, които ще продължат и през 2013 година. Нека да се обединим около патриотичната кауза, защото това е голямата цел на националните чествания!
Уважаеми съграждани,
За мен е чест да дам началото на тържествата в община Айтос, посветени на 100-годишнината от Балканските войни! Пожелавам успех на организаторите, интерес от страна на гражданството и младите хора, и нови, интересни инициативи, посветени на юбилея! 

ВАСИЛ ЕДРЕВ - КМЕТ НА ОБЩИНА АЙТОС