С АВТЕНТИЧНИ КАДРИ, ИЗЛОЖБА И ЛЕКЦИЯ ЗА АЙТОСКОТО ВОЙНСТВО, ДАДОХМЕ НАЧАЛОТО НА ЧЕСТВАНИЯТА НА БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ
08.10.2021
Не само през 2012-та, но и догодина ще честваме вековния юбилей
от Балканските войни. Началото на тържествата в община Айтос беше сложено на 5 октомври т.г. в залата на Военния клуб. Салонът беше пълен - с учители и ученици от горните класове на айтоските училища. Дойдоха и ветераните от Втората световна война, и потомци на участниците във войните. В залата се събраха две поколения с възрастова разлика от 60-70 години – едните потънали в спомените, другите – тепърва ще ги трупат.
Националният химн и минутата мълчание
в памет на загиналите във войните, предхождаха словота на кмета на Община Айтос, който даде тържественото начало на честванията. „С особено вълнение заставам на тази трибуна, днес на 5 октомври -  денят, в който даваме началото на честванията по повод 100 години от Балканските войни. На днешния ден, точно преди един век, България започва военни действия в името на една голяма патриотична кауза - обединението на земите, населени с българи. Честванията са уникално събитие в най-новата ни история. Те имат за цел да възкресят спомена за героизма на Българската армия, да подкрепят националното ни самочувствие и да издигнат националния ни дух. Те са адресирани най-вече към младото поколение на България, което трябва да пренесе напред във времето, историческата памет за събитията през 1912-1913 година. Вярвам, че всички културни институции, учебни заведения и патриотични организации на територията на общината ще се включат в инициативите на Община Айтос в чест на юбилея, които ще продължат и през 2013 година. Нека да се обединим около патриотичната кауза, защото това е голямата цел на националните чествания!, заяви пред присъстващите на Тържественото събрание във Военния клуб, кметът Васил Едрев.
Лекция за бойните подвизи на 24-ти Черноморски пехотен полк,
който е формиран от състава на 11-та Айтоска и 12-та Бургаска дружина, изнесе Иван Иларев – Началник на Военен клуб – Айтос.
През Балканската война (1912-1913) полкът е част от Втора бригада на Трета пехотна балканска дивизия. Той взема участие в боевете при Гечкинли, Бунархисар, Лозенград, Чаталджа. На 18.10.2021 г.в боя при Бунархисар еферйтор Иван Арбаджиев от 24-ти Черноморски полк пленява първото турско бойно знаме. Знамето е предадено лично на ген. Радко Димитриев, а за подвига си ефрейтор Арабаджиев е награден с орден за храброст.  Полкът участва в ожесточените боеве при Чаталджа, а след подписване на примирието се оттегля за почивка в околностите на с. Орманлъ. Заповедта за настъпление към Одрин идва в 8,10 часа сутринта на 12 март 1913 година. 24-ти полк се установява на изток  от Демиркапи. И макар полкът да не взема непосредствено участие в атаката на Одринската крепост, с присъствието си оказва огромно влияние върху духа на атакуващите. По време на  Междусъюзническата война (1913) полкът води боевете при Долни Балван и при Царските и Доленски височини в Македония. През май и юни 1913 г. участва в боевете при Щип, Кочани и Брегалница. След подписването на мирния договор в Букурещ на 28 юли 1913 г. полкът се завръща в Бургас, а 11-та дружина – Айтос. Загубите на 24-ти Черноморски пехотен полк през двете години на войни са 1061 души - загинали по бойните полета.
Лицата на участниците във войните,
присъстващите можаха да видят във филма „Балкански войни 1912-1913 г.”, който беше прожектиран след лекцията. Айтозлии можаха да видят уникални кадри и фотографии, запазени отпреди един век, да почувстват духа на войната и ентусиазма на войните, решени да обединят всички територии, населени с българи.
Програмата на честванията ще продължи с още филми във Военния клуб, съхранили автентични кадри за събитията преди 100 години. Предстоят и няколко изложби на бойната слава, първата – вече е експонирана във фоайето на Клуба и отразява във фотографии, документи и стари периодични издания участието на айтозлии във войните.