Младежки хепънинг на площада в Айтос за Деня на толерантността
19.11.2021
С огромен транспарант, обкичен с „послания за толерантност“ ученици от бургаското училище „Найден Геров” пристигнаха в Айтос в петък следобед с пътуващия „автобус на толерантността”. Навръх Международния ден на толерантността - 16 ноември, на площад „Свобода” ги посрещнаха тийнейджъри от трите айтоски училища – СОУ „Никола Вапцаров”, СОУ „Христо Ботев” и ОУ „Атанас Манчев”. И гости и домакини се включиха в атрактивните игри и в анкетата, свързана с отношението им към толерантността, резултатите от която тепърва ще се анализират. На 30-метров бял лист учениците заедно написаха своите послания за толерантност и разбирателство. Сред най-интересните послания беше „Дървото на толерантността”, изработено от ученици от VІІ,ІХ и Х клас.
С групата от Бургас пристигна и психолог, който на място отговаряше на въпросите на младите хора и ги съветваше как да постъпят в една или друга ситуация. Учениците получиха и рекламни материали, с които Фондация „Астика”, един от организаторите на събитието, ги информира за възможностите да получат безплатни съвети и специализирана консултация, как да се включат в безплатни обучения и да участват в доброволчески акции.
„Толерантност означава уважение и признаване на всички онези форми на различие и принципите, които са застъпени в Закона за защита от дискриминация. Отбелязваме Деня на толерантността за осма поредна година. Опитваме се да обединяваме младите хора, за да изразят по своеобразен начин и с различни форми, своето отношение към „различните” до тях. Основната цел на проявата, организирана от Община Айтос, Фондация „Астика” и Областен информационен център – Бургас по младежки проект „МИКЦ Астика”, е въвеждане на европейските ценности в училище, насърчаване на взаимното уважение и междукултурното разбирателство”, каза за „НП” Любомир Вълков, ръководител на Фондация „Астика”
Най-развълнувана на площадния хепънинг дойде айтоската ученичка Катерина Николаева от СОУ „Никола Вапцаров”. Тя е победител в своята възрастова група, в националния  конкурс „Моето синьо лято”, който се провежда за трета поредна година от Фондация „Астика”. Нашето момиче грабна наградата за прекрасното стихотворение „Довиждане, красиво мое лято”.