Вход


Младежи от Бургас, Айтос и страната „По стъпките на тракийци”
31.07.2021
Младежи от Бургас, Айтос и страната посетиха историческата местност Петрова нива в рамките на проект „По стъпките на тракийци”. Той се осъществява от СНЦ „Посока” и оснавната му цел е младите хора да научат повече за няколко исторически места в България, свързани с историята на тракийските българи.
„Петрова нива е едно знаково за тракийските българи място – сподели Валентина Ангелова, координатор на проекта – Именно там през 1903 година се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание.” Младежите научиха повече за историята, свързана с мястото, което се намира в сърцето на Странджа. Там е издигнат и паметник, в който са зазидани костите на българския революционер войвода Георги Кондолов. Всеки може да влезе и в музея с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. Участниците в проекта направиха кратка оборка на местността, която се поддържа сравнително чиста, заради честите мероприятия там.
Младежите продължиха своето пътешествие в историята на България с дискусия на тема „Освободителните борби на българите от Тракия”. „За нас е важно да помним историята си, която е колкото национална, толкова и лична, защото много младежи са потомци на тракийските бежанци. – обобщи Тодор Ангелов, ръководител на проекта – А както знаем историята е основа на бъдещето и ние трябва да се учим от нея, за да взимаме по-добри и мъдри решения.”
Проектът ще продължи с посещение на мемориалния комплекс в гр. Маджарово, посветен на тракийските бежанци. Дейностите по проекта са финансирани от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" по линия на "Национална програма за младежта" 2011 - 2015, подпрограма 3: Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи.