Вход


Айтос събра интереса на туристическия бранш с изкуството на „Генгер”
30.09.2021
Като партньор на Община Поморие в първия регионален туристически проект на територията на област Бургас, Община Айтос участва в двудневната „Малка туристическа борса” и кръгла маса в НЧ „Просвета 1888” – град Поморие, организирани по повод Световния ден на туризма – 27 септември. На изложението във фоайето на поморийското читалище, Айтос изненада домакините и гостите на форума с уникален щанд, на който бяха представени произведения на айтоските майстори, изработени със старинен инструментариум в ателиетата им в Етнографския комплекс „Генгер”.
Управителят на общинската фирма „Генгер” ЕООД Атанас Гиргицов беше неотлъчно на щанда, за да разговаря с десетките посетители, които проявиха интерес към образците на айтоската материална култура, към бита и традициите на стария град, съхранявани в комплекса. Гиргицов задържа вниманието на бранша и с презентация за възможностите, които айтоският ентографки комплекс предлага и на най-претенциозните туристи.
С нескрит интерес, айтоските уникати разгледа и Посланикът Индонезия – Н. Пр. Бунян Саптомо, който беше почетен гост на туристическия празник. Кръгла маса за проблемите и бъдещето на туризма включваше още програмата на форума. На нея, представители на туристическата гилдия и директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обсъждаха идеите в новия закон за туризма и възможността за създаването на Министерство, което изцяло да поеме организацията и контрола в този особено важен отрасъл на икономиката.
В „Малката туристическа борса” участие взеха  туристически сдружения и фирми, общини и професионални училища. Галерия „Богориди” – Бургас представи две изложби, във фото изложбата на Николай Неков беше представена темата „Водата – ключът към хармония и равновесие”. Сутринта в петък туристическият празник беше открит от кмета на Поморие Иван Алексиев и с концерт на местни художествени състави.
НП