Вход


Четирима айтоски акробати на Световното във Франция през юни
15.05.2021
И на второто контролно състезание по спортна акробатика на 10 май в София, две айтоски двойки защитиха правото си да бъдат част от националния отбор, който ще пътува за Световното първенство във Франция в края на м. юни т.г. Женската двойка Мими Казакова – Мариела Костадинова с треньор Катя Цанева ще се състезава за България в ейч групата – 11-16 години, а смесената двойка Янислав Живков – Траяна Миленова с треньор Мартин Бенов ще се бори за световна титла във възрастовата група 12-18 години.
Като безспорни фаворити за най-престижното състезание на планетата, на айтоските акробати и на техните треньори им предстоят тежки дни. Цанева и Бенов са почти денонощно на квадрата в спортната зала на стадиона. В края на учебната година трябва да финализират работата с подготвителните групи и да отделят много часове за подготовката на шампионите след учебните им занятия. Защото преди изявата във Франция, двете двойки ще участват в „трето контролно” – Републиканското първенство по спортна акробатика, което тази година се провежда от 9 до 16 юни за всички възрастови групи в Горна Оряховица. Това ще е поредното сериозно изпитание, в което нашите акробати отново трябва да доказват класата си.
Мими, Мариела, Янислав и Траяна ще имат само два дни след първенството, за да си стегнат багажа за подготвителния 10-дневен лагер на националния отбор, от който директно ще летят за Световното.
От треньора на треньорката Катя Цанева НП научи, че във Франция Мими и Мариела ще се борят за титла с двойно по-голяма и мощна конкуренция, от тази на Европейското първенство в Португалия, където двете айтоски грации завоюваха петото място. За сега, участие на световния квадрат са заявили 42 женски двойки от целия свят.