Вход


Откриват ретроспективна изложба на Тодор Янчев днес
15.05.2021
В Ритуалната зала на Община Айтос ще бъде открита ретроспективна изложба живопис на художника Тодор Янчев по повод 105-та годишнина от рождението му. Другите поводи за събитието са юбилеят на Художествената галерия в Айтос и 145-та годишнина на НЧ „Васил Левски 1869”.
Идеята е айтоското читалище. Картините са от фонда на Художествената галерия. За да е пълна представата за творчеството му, читалищните дейци направиха успешен опит да съберат платната му от учебни заведения, институции и частни колекции.
Богатата експозиция ще бъде открита на 15 май от 17 часа в Ритуалната зала на Община Айтос. За събитието, читалищното ръководство е поканило двете дъщери на художника – проф. д-р Стефка Янчева и инж. Маргарита Янчева. И двете дами приели поканата с много очакване и вълнение, защото подобна изложба не е организирана от кончината на баща им през 2007 г.
Янчев е художникът, който черпеше вдъхновение от родната история и природа. В продължение на повече от девет десетилетия носеше в сърцето си порива към красивото в живота, любовта към предците си и тракийската кауза.
Бай Тодор, както всички в Айтос го наричаха тръгна по най-простия път до гениалността – от познанието. Освободен от гордостта на високото образование и тщеславието на високите постове, художникът катереше върхове, спортуваше и всяка свободна минута посвещаваше на платното. Учител му беше природата, а от съприкосновението с нея, душата му остана по детски невинна.
Откровен и искрен в своите творби и в отношението си към хората, Тодор Янчев беше любим и уважаван художник, доайен на айтоската гилдия, човек, готов винаги да давоята любов предаваше на хората, вдъхваше им оптимизъм, светлина и чувството за свобода.
Тодор Янчев беше родолюбец – истински син на Тракия. Горд и непреклонен, той изживя дългия си житейски път достойно и пълноценно. Едно нещо не му бе дадено, за което близо сто години е мечтал – да се върне в родния Деркос. Там, в равното тракийско поле, за което гореше жаравата в сърцето му. До последния си миг, в душата си пазеше огъня на най-съкровените тракийски идеали – достойнство, родолюбие, величие.
Тодор Янчев има над 15 самостоятелни изложби, участвал е в десетки общи изложби в Айтос. Бил е член на Съюза на художниците в България, Почетен председател на Клуба на културните дейци в Айтос, Почетен председател на Съюза на бургаските художници, Почетен председател на Дружество „Тракия” – Айтос.
Бежанец е от Одринска Тракия, семейството му се заселва в Айтос през 1912 г, когато бъдещият художник е само на три години. Първите му учители са циганите, които изработвали рисувани ковьори по панаирите. От тях малкият Тодор се учил как да опъва платната и как да бърка боите. Изучил каменоделството и хлебарството, дълги години въртял длетото и месил насъщния. Първата си самостоятелна изложба представя пред айтозлии през 1942 година. Основател е на Художествената галерия в Айтос, която тази година празнува 30-годишен юбилей. Пенсионирал се като началник на МТС – Айтос.
Тодор Янчев е много специална личност за айтоската културна история. Самоукият художник е оставил във фонда на Художествената галерия уникални платна, които в неповторима маслено-цветна гама пазят творческия му възторг от красотата на Айтос и айтоския край.