Вход


Посрещаме празниците с традиционна фолклорна фиеста „От Цветница до Гергьовден”.
18.04.2022
Фолклорният пролетен празник „От Цветница до Гергьовден” Айтос 2011 за поредна година събра на откритата сцена на площад „Свобода” в Айтос представителни групи от различни възрасти на всички общински училища и танцови състави към НЧ „Васил Левски 1869” и Военен клуб – Айтос.  Ученици от І до ХІІ клас представяха своите училища с местни и класически образци на фолклорното ни богатство, свързани с пролетните празници Цветница, Лазаровден, Великден и Гергьовден. Във фолклорното състезание се включиха обредни, певчески и танцови групи в три ученически възрасти. 
Успоредно с конкурса за танцови и певчески групи, в тазгодишното издание на празника се проведоха и конкурси за великденско яйце, великденско дърво, кумичен венец, обреден хляб и моминска китка.
Празникът е включен в културния календар на Община Айтос от седем години.Целта му е да съхрани стародавните народни традиции, да продължи и обогати националното ни танцово и песенно културно наследство. Организатори са Община Айтос и  НЧ „Васил Левски 1869”.
Компетентно бургаско жури оценяваше участниците, а наградният фонд беше осигурен от Община Айтос. Нищо, дори и кризата не може да попречи на тази местна традиция да продължи в годините. За пролетния празник-конкурс учителите и учениците от община Айтос се готвят от месеци напред. Защото „От Цветница до Гергьовден” е не просто празник на красотата, младостта и на училищната изява. Фолклорната фиеста пази и продължава образците на едно духовно богатство, което Айтос иска да предаде на идните поколения.