Вход


Синята зона не постигна ефекта, за който е създадена, отчита 20 хил.лв загуби за 2011-та
от НП
23.02.2022
Разходите за експлоатация на „синята зона” са повече от приходите, пише и в докладна записка на кмета Васил Едрев до Общинския съвет. В тази връзка градоначалникът предложи промени в Наредба №4/2006 г за обществения ред при използване на превозните средства на територията на Община Айтос и промяна в Наредба №1/2003 г. за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Айтос. От наредбите се премахва словосъчетанието „синя зона”, а промените влизат в сила от 1 април т.г., решиха с гласуване съветниците.
Това, обаче, не е краят на синята зона в Айтос. Общинският съвет реши още да бъде създадена Временна комисия, която ще разработи схема за организация на движението в града, в която ще участват общински съветници, представители на администрацията, транспортните организации и РУП-Айтос. Временната комисия ще трябва да „проектира” всички условия и детайлите за нормалното функциониране на една нова синя зона, която хем да улеснява придвижването и паркирането в центъра, хем да носи приходи на общината.
Оказва се, че загубите на синята зона за 2011 г. са 20 хил.лв. Явно, целта на синята зона не е изпълнена. Нашата постоянна комисия проведе среща с представители на РУП- Айтос и след съгласуване с кмета на Община Айтос, предлагаме създаването на нова точка в Наредба №4 – „Паркинги общинска собственост с режим на платено паркиране са площад „Пазарен” и площад „Зумпалов”, заяви в заседателната зала съветникът от ГЕРБ Пенчо Желев, член на комисията по законност и обществен ред. Според Желев, в досегашната наредба платените паркинги не са били посочени. Негово беше и предложението за Временна комисия, която до 31 март т.г. да изготви схема за организацията на движението на пътните превозни средства в Айтос. Схемата да бъде внесена в Общинския съвет за одобрение, предложи още Пенчо Желев.
Петър Янев от „Синята коалиция” заяви, че по принцип е съгласен с предложените промени, но изрази съмнения, че мерките, които ще бъдат предприети са половинчати. „Специално за синята зона трябва да има по-широко разглеждане на проблема. Предишното общинско управление не си свърши работата. Въпросът е много по-мащабен и организирането на синята зона е свързано с решаването на много въпроси. Навсякъде в съседните градове, например, има велоалеи и рампи, за да се заключват велосипедите. Да вземем пиацата – мястото й не е до Общината, защото задръства движението. Тя трябва да бъде или до банята или на друго място. Затова мисля, че за синята зона трябва да има специална точка в дневния ред, по която да се говори и да се дебатира. А общинската администрация трябва много добре да се подготви, за да внесе за разглеждане този въпрос в Общинския съвет.”, каза още Янев.
„Няма нищо по-хубаво от синя зона за един град, но нашата не изигра своята роля. Искат се доста инвестиции за добрата организация на една модерна зона. Съгласен съм, че нещата трябва да се обмислят и да се обърне внимание на всяка подробност ”, присъедини се към мнението на Янев, съветникът Панайот Которов. Той припомни, че в предишния мандат по този повод е имало „доста лобистки предложения”, които са били одобрени от Общинския съвет.
Според Николай Колев от ГЕРБ идеята за синята зона в Айтос е била „иновативна” за времето си, пред вид факта, че айтоската е втората след софийската. „Когато тръгна синята зона, направихме проучване – в първите месеци носеше приходи от 500 до 1000 лв. на месец.  Мина време и разбираме, че резултатите й са минус 20 хил.лв за година. Кой управлява и контролира синята зона през 2011 г. и защо се е стигнало до тези резултати?, попита Колев. „Да усъвършенстваме зоната, вместо да я закриваме. Отпадането на синята зона ще бъде грешка, защото в централна градска част ще настъпи хаос. Всички ще могат да паркират без да си плащат. Да не премахваме с лека ръка, нещо, което има история. Трябва спешно и бързо да се работи и синята зона да бъде факт. Ако се стремим Айтос да е най-добрият град за живеене, синята зона носи точки.”, беше мнението на Даниел Орлов – съветник от ГЕРБ. „С тази отмяна се цели едно единствено нещо – парите, които ще бъдат икономисани да се вложат в новата маркировка и знаците. Синя зона пак ще има – такава е целта, по която ще работи Временната комисия,” беше отговорът на Пенчо Желев. Според Деян Господинов – съветник от БСП, предложението за синя зона през миналия мандат е било внесено, без да бъде добре обмислено. Той подкрепи идеята за нов проект на синя зона в Айтос, която да въведе строг ред на движението в центъра. Предложението за Временна комисия, която да създаде цялостна схема на движението на превозните средства в града получи одобрение и на съветника от ДПС Севим Али. След консултации с политическите партии, представени в Общинския съвет, Председателят Ружди Хасан да предложи членове за Временната комисия, решиха още съветниците с 27 гласа „за”. 
Кметът на Община Айтос Васил Едрев беше категоричен, че идеята за синя зона в Айтос е прекрасна. „Но първо трябва да създадем условията за синя зона и тогава да я експлоатираме. Дай Боже в съвсем кратък срок отново да гласуваме създаването на синя зона – такава, каквато всички я искаме. Вярвам, че това ще се случи.”, каза още градоначалникът.Добавете коментар


Име:
E-mail:
Коментар:

Въведете текста от картинката: