Вход


ЗАПОЧНА СТРОЕЖЪТ НА СПА КОМПЛЕКС В СЪДИЕВО – ПЪРВАТА КОПКА БЕШЕ НА 2 МАРТ
06.03.2022
Преди близо три години започна работата по два проекта, свързани с използването на минералните извори в с. Съдиево. Проектите получиха одобрение едва през август 2011 година, разказа пред «НП» Георги Янев – съдружник и управител на фирмата, която ще изгражда семейния хотел в новия СПА комплекс в селото. Вторият проект е за изграждането на еднофамилни къщи и басейн с минерална вода. Преди да напишат проектите, съдружниците изследвали качествата на минералните води. Изследването показало високо съдържание на флуроиди и много добри качества за лечение и рехабилитация.
„Ние сме сред инициаторите на протестната подписка до МОСВ в правителството на тройната коалиция. Имаше едно безумно решение – не плащаш консумания на водоползване, а минимум - 0,5 л/сек. За нашия малък проект, за тези 12 стаи, ние трябваше да плащаме 4000 лв годишна такса, независимо дали ползваме или не водите. Аргументите ни бяха, че минералните извори в много райони на страната не се използват точно заради невъзможността да се плащат концесионните такси. Сега нещата вървят в правилната посока – плащаме такса за водоползване. По наша инициатива двата минерални извора в Съдиево бяха дадени на общината за стопанисване, и със съдействието на кмета Васил Едрев сега имаме възможност да ползваме преференциални такси за минералните води,” разказа за преодолените трудности, пред общинското издание Георги Янев. Научихме още, че предприемчивите айтозлии са си поставили срок - до края на лятото да приключат с грубия строеж. „Сигурен съм, че ще празнувам именния си ден на Гергьовден през 2013 г. в новия комплекс!”, категоричен бе Георги Янев.
Градежът на комплекса вече започна. Стартът беше на 2 март т.г. с водосвет за здраве и успехи, на който присъстваха десетки гости и съдиевци. След водосвета, Георги Янев направи дарение за айтоската църква и заяви готовност да подкрепя и в бъдеще духовните дела в община Айтос. Както повелява обичаят, първата копка направиха кметът Васил Едрев и Георги Янев. После, двамата солидарно счупиха по бутилка шампанско в кофата на вече действащия багер. За успеха на проектите!