ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ВЪРНА БИТАКА НА ТЕРЕНА НАД АВТОГАРАТА В АЙТОС
20.10.2021
Бурни дебати предшестваха решението на Общинския съвет в Айтос в петък за преместването на пазара в сряда, от двора на бившето училище „Любен Каравелов, на старото му местообитание над Автогарата. Пиперливата тема раздели съветниците на „за” и „против”, политическите партии извадиха куп аргиметни в подкрепа на диаметрално противоположните си становища. От БСП се заядоха за нереализираната лееяна идея за хипермаркет от миналия мандат, от ГЕРБ пък насотяха мястото да се превърне в „зелен парк” за отдих, според едно неизпълнено старо решение на ексобщинския съвет. Иначе, всички страни бяха на едно мнение – пазарът е анахронизъм, но пък не може да се отнеме препитанието на търговците. С крехко мнозинство, решението за пазарната рокада беше гласувано.
Истината е, че в Айтос няма подходящ терен за пазара, който разпъва сергии в сряда. От години, настаняването му на едно или друго място, предизвиква спорове не само в Общинския съвет, но и сред търговците и гражданите. Но пък двора на едно училище, макар и закрито, е последното място, където може да се настани подобно тържище. През последната година, в сградата се създадоха условия и спортни зали за тренировките на два спортни клуба, в които са включени общо около 100 деца и младежи. За да стигнат до спортната база, те прескачат сергиите и се провират между гащите и потниците.
В момента има и предписания от санитарните институции, които, ако трябва да бъдат изпълнени, биха вкарали Общината в куп неоправдани разходи. Другият аргумент на Общината да върне пазара на старото му място е силно снижените приходи от пазарните такси. На практика, пазарът сега не носи почти нищо на бюджета. Когато през 2009 г,. беше преместен в двора на училището, пазарджиите се разделиха на две. Голямата част от тях организираха втори битак в центъра на Айтос, на частен терен и така, в продължение на 3-4 години в града успоредно функционираха два битака. Събирането им на едно място е крайно наложително, защото това ще улесни почистването на терена, контрола над стоките и събирането на таксите, считат от Общината.
Да не говорим, че сградата и двора на училище „Любен Каравелов” могат да се използват много по-рационално, отколкото като терен за амбулантна търговия. Школото има всички шансове да заработи под някаква съвременна форма с пари по проект, а не да бъде просто фон за алъш-вериш с китайски стоки.
„Не мислете, че пазарът ще бъде ситуиран над Автогарата веднъж завинаги. Появи ли се инвеститорски интерес към терена, той веднага ще бъде премахнат. Още от сега общинските специалисти имат за задача да обмислят къде е най-подходящото място за битака, за да го настаним там за постоянно и да създадем необходимите условия за търговците и клиентите”, коментира кметът на Община Айтос Васил Едрев, веднага след решението на Съвета.