ТРИ БЕБЕТА НАВРЪХ БАБИНДЕН
22.01.2022
„Така както се лее водата – да се раждат децата. Да са бели като солта, червени като пипера, сладки като меда, да жужат като пчелички, да се въдят като просото, да остареят като Рила и Стара планина, да побелеят като бялата вълна.” Така започна Бабинден в Родилно отделение на айтоската МБАЛ ЕООД вчера на 21 януари. По традиция, тържествената клетва се произнася акушерката Роси Овчарова. Пак по традиция, всяка година г-жа Овчарова асистира на началника на отделението д-р Венелин Каменски, при извършване на най-важния ритуал на празника – измиване на ръцете и поръсване с жито и светена вода за повече бебета през годината. За празничните емоции в отделението отново се погрижи най-добрият музикант в общината – Илия Аврамов. Кметът Евгени Врабчев пък беше първият гост, който поздрави акушерите за професионалния празник и пръв беше закичен с „китка за Бабинден”. Минути по-късно, да поздрави колегите си, на празника дойде и управителката на МБАЛ ЕООД д-р Гюлнар Хабил, последваха е началниците на отделения, лекари от болницата и медицинския център. Празникът уважиха и Председателят на Общински съвет – Айтос Даниел Орлов и общински съветници. Те поднесоха поздрави и символични подаръци на медиците и изпиха символично по чаша кафе с празнуващите и гостите им със закачливото: „С пожелания за много бебета от нас.”
Местните медии пък бяха посрещнати с най-добрата новина – в навечерието на акушерския празник са се родили не е едно, а цели три бебета – всичките момчета. „Безспорно, годината е мъжка, значи ще е здрава!”, категорични са медиците.
Естествено първо посетихме стаите на родилките и надникнахме в кошарите на бебетата – общо седем в отделението навръх Бабинден. Въпреки сигнала за ниски температури в отделението, подаден от анонимен айтозлия преди дни до една телевизия, екипът ни на място се убеди, че температурата при бебетата и майките е 24 градуса. Помолихме за коментар и управителката д-р Гюлнар Хабил:
„Майките и децата са на топло. Имаме пет климатика, а температурата е 24 градуса. Родилното отделение е ремонтирано през 2006 година. Не са верни твърденията, че тук е студено. Иначе, болницата винаги има нужда от ремонт, но проблемите не трябва да се драматизират.”
Д-р Мария Димитрова – акушер-гинеколог работи в АГО на айтоската болница близо от 30 години. Не може да пресметне броя на новородените, на които е дала живот, защото са твърде много:
„Снощи /20 януари т.г./ на нощно дежурство се родиха три бебета, живи и здрави, нормални раждания. Майките и бебетата са добре, децата са от мъжки пол. Малко са момичетата тази година. От 8 до 21 януари са се родили общо 13 бебета. Това е малко за отделението. Екипът, който изроди бебетата в навечерието на Бабинден са Кета Парашкевова – дежурна акушерка по зала и акушерка Николина Стефанова – дежурна акушерка по детска стая. Ръководещ ражданията бях аз.
Поднасям най-сърдечни пожелания за здраве не само към екипа, който снощи свърши доста работа, но и към всички работещи в отделението. Да не се отчайват, че ражданията са намалели. Ние сме си професионалисти в нашата област и работим като такива. Честит празник!”
В момента в АГО  работят двама лекари – д-р Венелин Каменски и д-р Мария Димитрова, една старша акушерка Радостина Чанева, която всяка година навръх Бабинден празнува и рожден ден и шест акушерки.
Докато екипът ни е при току що родените бебета, в стаята влиза и педиатъра д-р Марковска, която с целувка поднася цвете на д-р Димитрова. Мислим, че това е колегиален жест, но се оказва, че той е съчетан и с майчинска благодарност:
„Безкрайно съм благодарна, защото преди шест години и два дни, д-р Димитрова ръководи екипа в момента, в който се роди моят малък син.”, казва младата лекарка
Като специалист в отделението д-р Марковска е категорична, че детската смъртност е нулева и няма сериозна патология, с изключение на недоносените, които се изпращат в Бургас.
- Д-р Марковска, как се осъществява наблюдението на бебетата от педиатър?
- Всеки ден минава визитация, преглеждаме децата, следя здравословното им състояние и изписвам каквото е необходимо. При изписването давам съвети и напътствия на майките. След раждането веднага се провежда преглед, който трябва да установи дали има някакъв проблем, има ли малформации и има ли застрашаващи състояния. Ако има нещо такова се вземат спешни мерки.
- А кой наблюдава децата след изписването им?
- Там ангажимента е на личния лекар. За съжаление се получава един луфт от две седмици, до получаване на акта за раждане, защото личните лекари записват децата като пациенти, след представянето на ЕГН-то. Стремим се в този интервал да няма проблеми. Затова отделяме доста време да им обясним за евентуалните проблеми, които могат да настъпят.
Акушерка Роси Овчарова – в отделението е от 31 години:
„Никога не съм броила бебетата, които съм „хващала”. Искала съм само едно – да са живи и здрави! Смятам, че човек не трябва да брои доброто, което прави! Желая на колегите ми да са живи и здрави. Дано да ни има като болница и отделение и тук да се раждат най-хубавите и здрави бебета!”
Семиха Файк Шабан от с. Просеник на 20 януари роди момченце Алпай :
„ Чух от други майки, че в Айтос раждането е много леко и условията са добри, затова реших да родя тук. Много съм доволна и благодаря на лекарите и акушерките за вниманието.”
В стаята на родилките са още Фатме Халил Сюлейман с бебе Фирдес, родено на 19 януари и Карамфилка от Руен е родила във вторник вечер, дала име Хюсеин на първото си бебе. В един от ъглите се усмихва щастливо и Динка от Айтос, която е родила момиченце – Софка на 18 януари в неделя.
Усмихнати и целите в бяло, акушерите посрещнаха професионалния си празник . С надеждата за повече и здрави бебета. Ние пък, гледайки щастливите им лица си мислим колко рисков е трудът им и колко безсънни нощи са имали в родилната зала. Не се оплакват от заплащането, защото за нито един човешки живот не може да се намери паричен еквивалент. Но знаем, че пенсионерка - акушерка със стаж над 35 години получава пенсия от 150 лв. А един час дежурство „струва” 0,75 ст.. Не даже колкото таксата за едно завъртане на люлка в „Луна парк”.


Добавете коментар


Име:
E-mail:
Коментар:

Въведете текста от картинката: