Вход


„T@LK 2 ME” – ЛЕСНО Е ДА СИ ПРИЯТЕЛ
29.04.2022
През втория ден партньорите представиха   специално изготвени презентации на английски език, даващи подробна и интересна информация за двете училища.  По-късно гостите от Турция имаха възможност да  разгледат  най-модерното и  най-успешното училище в града. Те посетиха  няколко класни стаи, различни учебни кабинети, салона за танци, а също така  библиотеката и училищния стол. Обиколката из училище завърши с посещение на физкултурния салон, където учители и ученици показаха отлични  умения по волейбол.  Денят продължи  с тиймбилдинг игри, които разчупиха атмосферата и сближиха екипите.
На следващия ден над 50 деца от Турция и България гостуваха на кмета на община Айтос  г-н  Васил Едрев. Г-жа Иванка Лалева – пом. директор на СОУ “Никола Вапцаров” обясни, че основната цел на проекта е по-доброто усвояване на английския език от учениците и представяне на културата и традициите на двете страни. В заседателната зала на общината градоначалникът запозна гостите с функциите на администрацията и Общинския съвет. По-късно им показа и работния си кабинет, където учениците имаха възможност да получат отговори на въпросите, които ги интересуваха,  и да разговарят приятелски с г-н Васил  Едрев.
След срещата с градоначалника турската делегация посети   храм “Св. вмч Димитрий Солунски”, гостите останаха впечатлени от уникалните стенописи и от красотата на иконите, които оказват силно въздействие върху всеки  човек , прекрачил прага на църквата. По-късно децата имаха удоволствитето  да разгледат богатата библиотека  към читалище “Васил Левски”  и да се потопят в необятния и вълшебен свят на книгите.
Много вълнуваща бе “Турската вечер” – програмата, включваше много танци и песни, гостите показаха един от традиционните си ритуали при сватба – нощта на къната. Моминската вечер е моментът, в който момичето се прощава с най- близките си   в  присъствието само на  жени. Годеницата е покрита с прозрачен червен воал, който е пищно украсен. Всички приятелки  танцуват около бъдещата младоженка, като си подават съд, в  който има къна и запалена свещ. След като къносат ръцете на девойката, всички се прощават с нея и вечерта приключва, обясни г- ца Есра Деирменджи, която е координатор на проекта от турската страна.
В четвъртия  ден  гостите се срещнаха с представители на училищните медии на СОУ „Никола Вапцаров“ и дадоха интервю за  училищното радио и СИП “Журналист”.  По – късно учениците изработиха  красиви карнавални маски.  А  вечерта, в партньорство с Военен клуб гр. Айтос,  Вапцаровци изнесоха невероятен концерт. Залата беше изпълнена до краен предел от деца и учители, родители и представители на айтоската общественост. Гостите от Самсун се представиха с два танца. Вечерта завърши с грейнали усмивки и добро настроение.
На следващия ден бе ред на учениците и учителите от СОУ “Никола Й. Вапцаров” да представят страната чрез  традиции и обичаи, фолклорни песни и танци. На българската вечер децата от Турция научиха за един от най-светлите християнски празници – Великден. С огромно желание и ентусиазъм те боядисваха и украсяваха яйца, включиха се в танците и песните, после всички опитаха от домашно приготвените лакомства – пухкави козунаци и сладки курабийки, апетитни питки и баници, най-различни видове  сладкиши. Вечерта се превърна в истински празник.
В събота към Вапцаровци се присъеди и групата от Самсун и всички заедно се включиха в една от най-мащабните национални акции “Да изчистим България за един ден”. Ученици и учители от двете страни събраха десетки чували с отпадъци в парк “Славеева река”. След като инициативата премина успешно, доброволците от двата екипа се отдадоха на забавления и игри. „Като за награда за добре свършената работа, след почистването организирахме пикник  сред природата”- сподели г-жа Иванка Лалева – пом. директор на СОУ „Никола Й. Вапцаров“.
Денят завърши с „Вечер на семейството”. Всички деца от Турция имаха възможността да прекарат една вечер в българско семейство, да опитат вкусните гозби от националната ни кухня и  да усетят атмосферата в българския дом. Децата от България и Турция с огромно нетърпение  и вълнение очакваха гостуването. А учителите от „Вапцаров” поканиха своите колеги-гости на неформална професионална среща-вечеря в механата на „Генгера”.
В края на седмицата беше организирана екскурзия  до Варна и Балчик. Разходката в Морската градина, безспорен символ на Черноморската ни столица, подейства ободряващо на всички. Посещението в зоопарка на Варна впечатли гостите с  разнообразието на животински видове. А делфинариумът се превърна в една от най-големите атракции за деца и възрастни. Всички останаха впечатлени от забавното шоу на делфините. Морските бозайници изпълняваха най-различни артистични номера и се превърнаха във  всеобщи любимци на публиката.
Ботаническата градина в Балчик е  туристическа атракция с международна известност.  Посещението  се оказа едно романтично бягство от реалността във вълшебството на природата. Дворецът  на румънската кралица Мария  впечатли  всички посетители с уникалната си  архитектурна  и  романтичната гледка към  морето и пъстрите градини.
На път към следващото преживяване Вапцаровци показаха на гостите си летния  курорт Слънчев бряг и  един от най-древните градове в Европа – Несебър. Турската делегация изрази възхищението си от уникалната  архитектура на къщите и  църквите в старинния град, от неповторимата красота и чар на една от най-големите исторически съкровищници на България.
Обиколката на Българското черноморие достави наслада и предизвика положителни емоции, превърна се в неповторимо приключение и за двата екипа.
Новата седмица започна с посещение на ЦДГ „Радост“. Детската градина официално откри обновените си площадки за игра и организира Великденска изложба-базар на неповторими ръчно изработени предмети - празнични сувенири, украшения, картички, шарени яйца, козунаци и много други лакомства. Красивите изделия привлякоха вниманието както на гостите от Турция, така и на учителите от СОУ „Никола Вапцаров“. Директорката на детското заведение г-жа Рачева сърдечно посрещна делегацията от Самсун и Вапцаровци в работния си кабинет, почерпа ги с кафе и вкусни, домашни сладки. В знак на уважение и приятелство г-жа Рачева връчи на г-н Бостънджи специален подарък, ръчно изработено великденско яйце с емблемата на градината. Този жест развълнува чуждестранните гости.
 А следобед, в етнографски комплекс „Генгер“, се проведе демонтстрация на един от най-древните занаяти – грънчарство. Учениците имаха уникалния шанс да майсторят различни глинени съдове и после да ги декорират  по свой вкус.
23 април бе много важна дата за гостите от Турция. Именно тогава  в южната ни съседка празнуват „Денят на детето“. Партньорите разказаха за празника на  българските си приятели показаха презентация, която даде подробна информация за това как празнуват този ден в Турция. В арт работилницата децата получиха бели тениски, на които трябваше да напишат или нарисуват различни послания на тема „Бъди мой приятел“. Всички се справиха отлично.
Вечерта бе организирана специална изненада за чуждестранните гости. Вапцаровци превърнаха актовата зала на училището в дискотека, забавата започна с  огромна торта и фойерверки, след като се почерпиха представителите на двата екипа се впуснаха в щури танци.
На следващия ден гостите от Самсун отидоха на градския стадион, за да подкрепят младите огнеборци  на СОУ „Никола Вапцаров“. Отборът и този път се представи на ниво и заслужено грабна първото място. Готвим се от дълго време и  полагаме много старание и труд, надявам се, че ще справим отлично и ще спечелим състезанието. Вапцаровци са родени  победители, сподели минути преди началото на турнира г-жа Ив. Лалева, която е треньор на отбора.
През последния ден се проведе едно от най-важните събития традиционното великденско надиграване, което  разтърси площад „Свобода” в центъра на Айтос. „Голямото Великденско хоро” е инициатива, поета от СОУ „Никола Вапцаров”, и се осъществява със съдействието на общината. Тази година в надиграването се включиха и гостите от Турция.
Всички участници в проекта “Т@lk 2 Me” получиха своите сертификати на специална церимония  на етнографски комплекс  „Генгер“.  Настъпи моментът , в който двата екипа трябваше да се разделят.  На сбогуване  приятелите от Самсун споделиха, че гостуването в България ще остане незабравим спомен, наситен с много усмивки и положителни емоции. Всички с нетърпение  очакват следващата среща, която ще бъде през месец април 2014 година в Турция.