Вход


Царицата на спортове – първа в класациите за спортист и треньор на Община Айтос за 2013 г.
16.12.2021
На специална церемония в петък, по време на заседанието на Общинския съвет, кметът на Община Айтос Васил Едрев и Председателят Ружди Хасан връчиха плакети, грамоти и награди на най-добрите спортисти и треньори на Община Айтос за 2013 година. Резултатите бяха обявени в заседателната зала след прецизна класация по точкова система. По късно, на празнична среща в ресторант „Рандеву”, градоначалникът благодари на наградените за изключителните спортни успехи през годината с пожеланието „2014-на да бъде най-добрата спортна година в новата история на Община Айтос. Защото в спорта – винаги може още!”
Преди представянето на Топ 10 на спортистите и Топ 7 на треньорите за 2013-та, коледари влязоха в заседателната зала - деца от ЦДГ „Здравец” и СОУ „Христо Ботев” поздравиха кмета, общинските съветници и спортистите. Те пък спазиха традицията и им благодариха с краваи, парички и лакомства.
СПОРТИСТ НА ОБЩИНА АЙТОС ЗА 2013 ГОДИНА стана Огнян  Ангелов Огнянов – състезател от Лекоатлетически клуб «Айтос»
Огнян е в състава на националната щафета на България  и има лични резултати и отличия на100 и 200 м бягане. Завоювал е трето място на Международния турнир «Павел Павлов» - София. Участва в състава на българския отбор на Европейското в Дъблин, Ирландия. Състезава се на Европейското първенство за младежи във Финландия. Спечелил е сребърен медал с националната щафета на Балканските игри и сребърен медал на международния турнир «Вулиев – Бахчеванов». В анкетата той получи най-висок резултат – 82 точки.
Втората позиция със 77 точки заемат двете айтоски грации от Спортния клуб по спортна акробатика «Орел» - Айтос - Мариела Константинова Костадинова и Мими Петрова Казакова – женска двойка. Участници са в Европейското първенство в Португалия през 2013 г., където от 22 вида се класираха на финал, и заеха петото място в крайното класиране. Завоювали са златни медали на Държавния индивидуален шампионат по спортна акробатика през тази година и престижното 7-мо място на Международния турнир в София.
Със 68 точки третото място зае 13-годишният Иван Бориславов Георгиев, състезател от Спортен клуб по спортна стрелба «Сокол – 2010» Иван е републикански шампион за младежи. Представя България като участник в националния отбор на Европейско първенство в град Зул, Геормания, най-малък по възраст, сред общо120 състезатели.  Участва в Международно състезание в Белград, Сърбия, и макар че е само на 13 години, се състезава с младежи на възраст от 18 до 23 години. В момента се подготвя да представя България в състезания от Международния календар за 2014 година.
Четвъртата позиция, с по 67 точки, си поделиха двама от най-добрите айтоски спортисти - Алиш Гьоксел Алиш състезател от Клуба по свободна борба – Айтос и Николай Миленов Йовчев – състезател по мотокрос.  Алиш е Републикански шампион по борба, най-резултатен състезател на Клуба и определен от Българската федерация по борба «За най-техничен състезател за 2013 година». Николай е гордостта на Айтос в мотоспорта, Републикански и Източноевропейски шампион за 2013 година
С 44 точки Детелина Стоянова Пенчева – състезател от Спортен клуб по спортна стрелба «Сокол – 2010» се класира на пето място. Тя е с участие във всички турнири от календара на Българската федерация по ловна стрелба. Класира се на първо място на финалния турнир на Федерацията и е Републикански шампион за девойки, независимо, че е само на 13 години.
Костадин Стойков Лалев – състезател от ФК «Вихър 2000» - Айтос събра 38 точки и стана шести в крайното класиране. Костадин е един от най-стабилните защитници в отбора. Не отстъпва по нищо на най-младите състезатели, футболист с уникален хъс за игра и стабилност.
30 точки и седмо място получи Ивелин Георгиев Нейков – състезател от ФК «Булдок - ВТА» - Айтос. Ивелин играе като офанзивен халф, организира атаките на отбора и има точни попадения.
С 27 точки от анкетата, следващият в престижния списък е Нуркан Рейхан Ибрям – състезател по шахматен клуб «Аетос 64» - Айтос, класирал не на първо място в общински блиц турнир по повод Празника на Айтос.
В голямото годишно състезание на треньорите за 2013 година,
номер едно, с 58 точки, е Димитър Колев Маджаров – треньор на Лекоатлетически клуб „Айтос”- наставник на Спортист №1 за 2013-та Огнян Огнянов. Маджаров е с безспорен принос за възраждане на леката атлетика в община Айтос. Създал е много шампиони и носители на медали и отличия от състезания в страната и чужбина.
Второто място, с 57 точки зае Катя Костова Цанева – треньор в Спортен клуб по спортна акробатика «Орел» - Айтос, подготвила женската двойка за участие в Европейското първенство през 2013 година. Катя е дългогодишен треньор в СКСА «Орел» и има изключителни заслуги за успехите на айтоската акробатична школа.
Трети в класирането с 52 точки е Тодор Бойчев Тодоров – треньор от Спортен клуб по спортна стрелба «Сокол – 2010», подготвил двама републикански шампиони по ловна стрелба през 2013 година.
Следващата позиция беше отредена за Милен Димитров Минчев – треньор във ФК „Вихър 2000” – Айтос, който събра общо 45 точки от анкетата.
42 точки е крайният резултат на Гьоксел Алиш Сейдали – помощник треньор в Клуба по свободна борба „Айтос”, следван от Михаил Василев Йорданов – треньор във Волейболен клуб „Айтос” – 31 точки и Златко Димов Димов  - треньор в шахматен клуб „Аетос 64” – Айтос -23 точки.