На 1 юни Айтос празнува 40-годишен юбилей на Зоопарка
01.06.2021

    Зоопаркът се намира в северната част на красивия айтоски парк „Славеева река”, разположен на площ от 1336 ха. Обитателите са различни по вид екзотични животни и птици. Тук дом са намерили пума и черен леопард, кафява мечка, маймуни, носато мече, миещо мече, елен – лопатар, муфлони, пони, камерунски кози, нутрии, щрауси, гълъби, водоплаващи птици, декоративни кокошки, водна и сухоземна костенурка и други.
     В Зоопарк – Айтос живеят около 200 животни от 30 вида, като ръководството ме се стреми да повишава видовото разнообразие на екзотичните животни. През 2009 година, Община Айтос отбелязва 40 години от създаването на зоопарка, с договор за размножителен заем на животни със зоологическите градини в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Благоевград, Хасково и др.
        1968-ма е годината, в която се ражда идеята за построяването на зоопарк в парк „Славеева река”. Решението се приема на извънредно заседание на Изпълнителния комитет на Градския общинския народен съвет – Айтос. Заседанието се води от Председателят на ГОНС Борис Щерев и може да бъде определено като историческо за Айтос. Тържественото откриване на зоопарка е на 1 юни 1969 година послучай Деня на детето.
       Разпореждането на ИК на ГОНС е за два месеца да се построи по стопански начин и да се обзаведе с материали, осигурени от ГОНС – Айтос. Общинарите взимат решение, според което всички предприятия, училища и детски градини трябва да дадат своя принос и да вложат доброволен труд за създаването на айтоската атракция.
Първоначално се извършва разпределението на клетките за отделните видове животни и се трасират алеите. Следва цялостното ограждане и водоснабдяване, изграждане на волиери и детски кътове. За целта се използва помощта на войници и служители от ВиК. На Ловно-рибарското дружество се предоставя честта да достави различни видове животни – фазани, лисици, зайци, сърни, елени и др. Това са и първите обитатели на Зоопарк – Айтос.
    За изхранването на животните се търси съдействието на предприятия като „Родопа”, консервна фабрика, ТКЗС-тата, Хлебозавода и др.
   От създаването му до днес Зоопаркът се финансира от Община Айтос.
   През 2008 година Министерството на околната среда и водите издаде лиценз №…..
   на Зоопарк – град Айтос.
Разположеният в непосредствена близост до Айтос крайградски парк „Славеева река” е с площ 1336 ха. Той е създаден като зона за отдих на жителите на община Айтос и туристи от други населени места в страната и чужбина. В подстъпите на парка е разположен Етнографския комплекс „ГЕНГЕР”, който съхранява архитектурата и занаятите на стария град.
В сърцето на парка е разположена открита сцена, на която в продължение на повече от четири десетилетия се провеждат  традиционните Фолклорни празници „Славееви нощи”, инициирани през 1968 година от композитора Филип Кутев.
В близост до Зоопарк – Айтос се намират язовир „Парка”, Ловно стрелбище, детски кътове, екопътеки до различни точки в Източна Стара планина.


/Контакти/
Град Айтос - 8500
Община Айтос
Ул. „Цар Освободител” №3
www.aitos.org
zoo_aytos@abv.bg
Тел. 0558 / 2 24 27, GSM 0895 764 405