ТРИДНЕВЕН ПРАЗНИК НА МЕДА В АЙТОС
23.09.2021
Тридневен празник на меда Айтос - 2009 организира Пчеларско дружество «Цвят» в Айтос на 23,24 и 25 септември т.г. Съорганизатори на събитието са Община Айтос местни фирми и организации. Най-добрите производители на мед и пчелни продукти показват своята продукция - богат асортимент на мед и пчелни продукти, най-новите кошери, закупени от айтоските пчелари, с финансиране по тригодишната програма за развитие на пчеларството в България и пчеларски инвентар. За първи път в историята на пчеларството в Айтос, през 2009 година местните пчелари вадят манов мед, похвалиха се самите те на откриването.
         Айтозлии произвеждат качествен мед, който търговецът на едро „Булмед” предлага  на най-голямата борса в света във Франкфурт. „Нашият мед го използват за „подобрители”, заради много високите си качества. За съжаление там „властва” китайският мед, който рязко сваля цените в световен мащаб. Много популярен сега е сиропът, който китайците приготвят от мед – още едно менте на пазара.”, заяви при откриването на празника Ончо Ончев – Председател на пчеларското дружество. Той се оплака, че много от пчеларите все още не са получили парите си за продадените през миналата година  количества мед на „Булмед”.
          2009 –та беше от лошите сушеви години и за пчеларите. Оказа се, че най-малко мед производитеилте са вадили от кошерите в селата Карагеоргиево и Чукарка, там където посевите от кореандър даже не поникнали.  „Като цяло годината беше по-слаба от предходната. За сметка на това медът е с много високо качество. Прибрахме го и по-късно от други години – в началото на м. август.”, каза още Ончев.
        Празникът в Айтос се провежда за втори пореден път. През 2008-ма Пчеларското дружество пое инициативата да възстанови старата айтоска традиция отпреди 40 години, според която всяка есен в града се е организирал голям пазар за продажба на пчеларски инвентар и мед. Точно преди 50 години от този пазар си купил първия кошер най-старият айтоски пчелар – 83-годишният Атанас Славов. На откриваенто на Празника, бай Атанас пточерпи всички гости и клиенти с мед от японска акация, който според него е най-екологично чистият продукт на тазгодишния базар.
          По-младите пчелари пък запознаха айотзлии с наложилата се напоследък апитерапията, т. е. лечение с мед. Освен двайсетина вида мед, на откритите щандове на площада се предлага пчелно млечице, медовина, пчелен прашец, прополис.
        Айтоският празинк на меда тази година е посветен и на нововъведенията в пчеларството. На пчеларското тържище освен новите кошери, които намаляват заболеваемостта при пчелите, бяха представени и модерните в момента пчелни рамки от пласмаса.
Празникът ще продължи и в петък. За да е още по-емоционален – площада в Айтос ще танцуват мажоретки и фолклорни състави.

Добавете коментар


Име:
E-mail:
Коментар:

Въведете текста от картинката: