Гоблени, бродерии и дантели от сръчните ръце на айтозлийката
23.03.2022

След Баба Марта и Денят на майката, през март се усмихнахме на пролетта в навечерието на още един много хубав християнски празник - 25 март Благовещение. Тези чудесни мартенски празници дадоха повод на Читалище „Васил Левски” - Айтос  да организира изложба на уникални произведения, създадени от сръчните ръце на българката. „Било е време, когато майките учели своите момичета още от малки да плетат, тъкат и шият, да бродират, да плетат чорапи и дантели и което момиче не се е научило тежко горко му, защото тогава върху жената е падала грижата изцяло за облеклото на семейството, завивките, постелките и всичко което е необходимо за дома. Днес всичко може да се купи от магазина, но сръчността и усета на българката към красивото не са се променили и това го доказвате всички вие 23 участнички в тази изложба със своите 86 експоната. В експозицията са подредени няколко вида техники на дантели, българска бродерия и основно участват 17 майсторки на гоблени.” Това каза в експозето си при откриването Цветелина Драгиева – Секретар на Читалището, като засвидетелства благодарността си към всички айтоски дами, които пожелаха да се включат в третата по ред изложба базар в Айтос на гоблени, българска бродения и дантели.Кера Авджиев и покойната вече Кика Караджова са представени с поанлас /вид бродерия/. Мария Кръстинска, Радка Мургова и Кика Караджова показват финни дантели, плетени на една кука. Пенка Стефанова участва с котленски килимОбщо 60 гоблема показват на айтозлии Лидия Хараламбова, Елена Лефтерова, Снежана Йовчева, Донка Тодорова, Ганка Тодорова, Ганка Христова, Радослава Христова, Кера Тенева, Катя Енчева, Татяна Веселинова, Мая Кръстинска, Маргарита Дачева, Севдие Емурлова, Милка Калиманова, Стоянка Димова, Мария Стаматова, Снежана Йовчева, Янка Миндова.Отличават се с прецизен шев, класически сюжети. Преобладават пейзажите, натюрмортите, портретите и иконите. Впечатляват гоблените Мона Лиза, Мадона феручи, Ангелчето с бялата лилия, Момичето в бяло, Японката, Тигъра.

Четири от гоблените-икони на изложбата –базар са на Мария Стаматова. Виждам в очите й огромното желанието да се намерят купувачи за тях, защото са и нужни средства за оцеляване. Има бъбречна недостатъчност, а инжекциите са скъпи. На изложбата Мария е експонирала „Богородица с младенеца със златен ореол”, „Свети Николай Чудотворец”, „Мадоната с грозде” и „Възкресение”. „Ходила съм специално в София да ги купя. Само конците на единия са 100 лв., пътните отделно, а пък за шиенето да не говорим колко време отнема. В къщи имам още гоблени – „Старата фрегата” – красив е и голям, 47/67 см. Имам „Слънчевия залив” - малък и голям. Продължавам да шия – за мен е удоволствие, пък съм и трудоустроена по болест и нямам възможност друго да работя. Пробвах с плетки, с разни други неща, но разбрах, че само гоблените ми действат успокоително. Отвличат ти вниманието и не можеш да мислиш за други неща. Хем работиш, хем си почиваш.”, разказва Мария. Вълнува се, защото това е първата изложба, в която участва. Всички ушити до сега платна, айтозлийката реди вкъщи. До сега е изработила общо 21 гоблена. „Ако някой се интересува, готова съм да намаля цените. Има опасност да премина на хемодиализа, затова съм готова да продам някои от гоблените на по-ниска цена. От 7 месеца нямам никакви доходи – чакам пенсия.”, признава Мария. За всяко от платната е употребила много труд и време, обича ги като рожби. И въпреки това е готова да се раздели с тях, защото съдбата я поставила пред най-сложната дилема – да избира между изкуството и здравето си.

Севдие Емурлова:Моите гоблени са по американски модели не са български. Различни бодове има, интересно е за шиене. Скучно ми беше, затова започнах  да шия преди 12-13 години - нямах работа. И в момента шия – но само вечер по един час. Чух от една приятелка, че ще има изложба и реших да участвам за първи път. Заразявала съм много жени с тази страст по гоблените -  колежки, приятелки, близки. Сестра ми живее в Турция – идва в България, купува си и шие.

Донка Тодорова:  За първи път показвам гоблени. Дано да не е за последен. Шия от 8 години. Аз предпочитам черно-белите. Въпреки, че изглеждат като черно-бели графики, те се шият още 2-3 цвята.

Поради огромния интерес към изложбата – базар и големият брой айтозлийки, които изработват гоблени, Читалището ще организира изложбата ежегодно в навечерието на Благовещение.