Вход


Цветя срещу автоубийците на Колелото в Айтос
28.07.2021
„Не е задължително да се случи на теб, за да поемеш инициативата в името на една обща гражданска кауза, която има за цел да се бори срещу войната по пътищата.” Това каза пред „НП” айтозлийката Боряна Георгиева, която стана организатор на събитието „Пътека от рози срещу войната по пътищата!” в Айтос на 26 юли т.г.  С инициативата на Боряна, градът ни стана част от национална кампания „Червена пътека”, в която се включиха общо 20 града в страната. Целта на кампанията е да напомни още веднъж на шофьорите да не карат безразсъдно. По информация от медиите, на фаталния 17 юни следобед 12-годишната Валя Димитрова и две нейни приятелки се прибират към квартала си от бургаски мол, решавайки да пресекат оживената улица „Транспортна”. Минаващ микробус вижда изчакващите в началото на пешеходната пътека деца и им дава предимство, а Валя тръгва да пресича първа. В същото време, бързо движещ в другото платно автомобил, управляван от 32-годишна жена, не успява да спре навреме и блъска момичето, което загива на място.
В Айтос, по призива на Боряна, след края на работния ден във вторник, на пешеходната пътека до светофарите на Колелото се събраха няколко десетки граждани. Точно в 17,10 ч пътни полицаи спряха движението на автомобили по пътя София – Бургас, а айтозлии поставиха червени цветя на пешеходната пътека и застинаха в минута мълчание в памет на жертвите по пътищата.
На 26 юли се навършиха точно 40 дни от смъртта на Валя. „Бях на мястото, където се случи трагедията. Инцидентът няма как да се опише – нещо, което те променя завинаги. По-късно успях да се свържа с вуйчото на Валя – Михаил Попов. Мъката на тези хора е голяма. Тази трагедия не може да остави никого безучастен. Реших, че трябва и ние, в Айтос да се включим в кампанията, за да защитим не само децата, но и всички пешеходци на пътя”, разказа още Боряна. Тя също е шофьор от 9 години и съветва водачите на превозни средства да присъстват с цялото си внимание на пътя, защото последствията могат на бъдат трагични и необратими. „Да вземем една от улиците в нашия град – „Станционна” –  тръгват от ДСК и до комплекс „Рай”, до полегналите полицаи, и някои хора решават, че трябва да вдигнат максимална скорост. А от там минават много деца. Друг болен въпрос е поведението на пешеходците, които също често стават причина за ПТП.”, убедена е младата жена.
Поговорихме и с  Магдалена Дикова, която беше сред участниците в инициативата и също положи цветя на пешеходната пътека. Пред „НП” жената сподели, че е дошла на Колелото, за да няма повече деца пострадали по пътищата. Според нея, броят на невнимателните и агресивните шофьори на пътя непрекъснато расте, което създава несигурност и условия за произшествия по пътищата, особено в населените места. „Шофьорите да внимават повече, защото иначе по пътищата ще има много жертви. Аз винаги минавам по пешеходната пътека и внимавам светофарът да свети зелено,” каза за общинското издание и третокласникът Георги Ламбов, от името на групичката деца, които също донесоха цветя срещу убийствата по пътищата.
От началото на годината над 200 души са загинали при катастрофи, а над 2 хил. са били ранени. В около 1/4 от инцидентите са пострадали пешеходци.