Вход


Танцът е приказка, любов и спомен!
28.07.2021
  И тази година магията на танца събра в крайморския град Силиври танцьори от 12 държави, за да отпразнуват Петдесетгодишният юбилей на Фестивала на киселото мляко. Танцовият състав „Тракийче” при СОУ „Христо Ботев” - Айтос беше почетен гост на традиционния фестивал и шест дни ние, ръководители и танцьори, живяхме в тази приказка. Навсякъде около нас витаеше красотата и обаянието на живота, просто трябваше да се обърнеш и да грабнеш своето късче щастие, което е достатъчно да те стопли. Десетки хиляди зрители посрещнаха с аплодисменти нашите момичета и момчета на ярко осветената огромна сцена, построена на брега на морето.Малките танцьори на Тракийче секнаха дъха на публиката с ритмичните български танци в изпълнение на Лазарки, Копаница, Тракийски и Джиновски танц.                                                                              Усещането да си на такава сцена е нещо уникално, то не може да се опише. Атмосферата е завладяваща, хипнотизираща и те зарежда с положителна енергия.
Освен на голямата сцена в Силиври , танцов състав „Тракийче” зарадва със своите изяви и публиката в селата Кавакли, Чанта и Венимахале, където се срещна с изселници от България.                                                                                                                                                                          Големият площад на Силиври се пръскаше по шевовете от хора, дошли да се насладят великото танцово изкуство. В морската градина бяха монтирани големи видео екрани за тези, които не могат да се доберат до площада. Когато се прибираме след концерт и вървяхме по крайморската алея, начело с българският трибагреник  и табелата с надпис Айтос-България, жителите и гостите на Силиври вежливо ни поздравяваха, искаха да се снимат с нас и ни каниха гостоприемно, догодина отново да дойдем при тях. Един от собствениците на сладоледов салон, пожела да се снима с децата, покани ни в заведението и ни почерпи със сладолед.                                                                                                                                                                 Обстановката на фестивала бе много задушевна. Нашите малки танцьори имаха изключителната възможност да се запознаят и да се сприятелят със свои връстници от Албания, Румъния, Казахстан, Грузия, Синегал,Тайван,Унгария, Турция и други страни. В просторното фоайе на петзвездния хотел „Принцес” си разменяха адреси  и сувенири, запечатаха със снимки спомените от фестивала. Запознанствата продължаваха на големият басейн на хотела, дори в асансьора, на футболното и волейболното игрище се упражняваха знанията по английски език.
Всички участници във фестивала получиха сертификат за участие, рекламни чаши, тениски и шапки с логоно на юбилея.                                                                                               От няколко години шествието се извива по улиците на Силиври, а не в Истамбул, но не е загубило своята красота и колоритност. Пищенето на зурли, гайди, кларнети  и тъпани, сбира хората по централните улици на града.
Винаги съм се възхищавала на хората, който творят изкуство. За него няма граници, не са нужни думи, движенията сами говорят. За дните на фестивала имахме уникалната възможност да се докоснем до танцовото изкуство на много народи, да се насладим на багри, феерия от костюми, песни и танцови изпълнения, да обогатим кръгозора си.