Вход


СИМВОЛИЧНО ОТКРИХА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА С „ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ” НА ОПАСНАТА УЛ. „СЛАВЯНСКА”
16.05.2021
Нова пешеходна пътека с „легнали полицаи” изгради Община Айтос на най-опасната градска улица „Славянска”, която е част от главния път София – Бургас. Съоръжението е точно пред входа на ПГСС „Златна нива” и има за цел да осигури безопасността на стотиците ученици, които по няколко пъти на ден пресичат на зиг-заг между потока от автомобили в двете посоки.
На 14 май т.г., точно по обяд, всички ученици и учители, ведно с директорът Таню Чакъров, се бяха събрали пред входа на гимназията, за да посрещнат кметът на Община Айтос Васил Едрев, Зам. кметът Димитър Димитров и представителите на Фондация „Пешеходни пътеки от Валя” – Мария Димитрова и Михаил Попов. Поводът беше символичното откриване на пешеходната пътека, с идеята да се напомни на преминаващите автомобили, че живота и здравето на младите хора трябва да бъдат опазени.
Със стоп палка беше спряна дългата колона от автомобили, за да могат учениците да преминат през пешеходната пътека. От името на Фондацията, Мария Димитрова им раздаде брошури и светещи гривни, с надеждата, и младежите да осъзнаят своите отговорности като пешеходци. Кметът, Зам. кметът и учителите също пресякоха мълчаливо пътеката, убедени, че не сухите и шаблонни наставления, а личният пример и поведението на възрастните са факторите, които могат да въздействат за самосъхранението на младите хора на пътя. 11 месеца след като 12-годишната Валя беше блъсната на пешеходна пътека в Бургас, случаите с прегазени от автомобили деца продължават. Няма да припомняме и черната статистика на айтоската ул. „Славянска”, отнела не един човешки живот.
На фона на многобройните случаи на произшествия с пешеходци по пътищата, трагедията с 12-годишната Валя на 17 юни 2011 г. в Бургас предизвика бурни реакции в обществото. Създадената от почернената майка Мария Димитрова, Фондация, почти ежедневно отправя послания към препускащите с бясна скорост шофьори да пазят живота на децата. И Община Айтос има за свой основен приоритет безопасността на движението в града. Само за няколко месеца бяха изградени две съоръжения /първото – до Горско стопанство – Айтос/. Въпреки това опасността остава. И една от причините е, че няма как да бъде променен манталитетът на част от българските шофьори. Поредният пример е съвсем пресен – в деня, в който беше открито съоръжението пред гимназията, безотговорен водач на МПС блъсна възрастна жена, точно на пешеходната пътека до светофара на Колелото.