Вход


ПРЕЗ ОКТОМВРИ - РЕМОНТИ И ПРОФИЛАКТИКА В АЙТОСКИЯ ЗООПАРК
29.09.2021
След летните жеги, животните в Зоопарка са в добро здраве
и отлична кондиция. 40-градусовите температури по никакъв начин не са ги притеснили, пред вид факта, че голямата част от обитателите са топлолюбиви. И в най-големите горещини маймуните не загубили палавастта си, дори трите мечки не променили видимо поведението си - освен че се навъртали по-често около басейна с винаги достатъчно чиста и течеща вода. Като цяло животните в Зоопарка вече се приспособили към особеностите на нашенските сезони, разказва управителката на айтоската менажерия Росица Златева. „Нито една от клетките не е пряко изложена на слънчевите лъчи, животните стоят на сянка и на естествени постелки. Лятното им меню се отличава с изключително изобилие на плодове и зеленчуци.”, казва Златева. Научаваме още, че последните месеци животните са изконсумирали стотици килограми обезценени дини, пъпеши и краставици, с които хем си набавят витамини, хем се разхлаждат.
В подготовка за зимата, мечките смениха козината си,
изглеждат красиви и загладени – само за снимка. Младата мечка Миа е вече по-едра от майка си Елена – двете живеят заедно, в съседната клетка е родственицата им Роси. До две-три седмици, след като температурите паднат, не само за трите кафяви мечки, но и за всички животни и птици, предстои есенна профилактика. Тя се провежда два пъти годишно – целта е да се времат превантивни мерки и да не се стига до лечението им през зимата. На животните ще се дават виатмини, а там където е необходимо – и антибиотици. Ще бъдат обезпаразитени външно и вътрешно, постепенно ще се завишават и дажбите им, за да презимуват безпроблемно.
Три каролинки са най-новите обитатели
на Зоопарка. Това са специален вид красиви патенца – сега в Айтос домуват един мъжки и две женски. Те са настанени във волиерата на друг вид себеподобни – мандаринките. В „най-красивата” клетка, редом с тях съжителстват и пауните. В тази клетка е и наскоро обновеният басейн, в който плуват декоративни рибки с различни окраски. Що се отнася до патенцата - за сега, посетителите на зоопарка трудно могат да различат двата вида пертани от един и същи род. До края на месец октомври, обаче, мъжкарите им ще си сменят перушината и ще грейнат в разноцветни нюанси.
Тревопасните обитатели са във фокуса на вниманието
през тази година. Преди дни започна ремонтът на вътрешното помещение на елените лопатари. Досегашното е тясно и старо, новото ще е със стабилна дървена екоконктрукция. Съгласно евроизискванията, екоклетката ще е по-широка и по-висока, а северната стена ще е от тухли, за да е по-топло на животните през зимата.
Още през април т.г. беше изградено и ново екопомещение за муфлоните с нов навес, който се простира над две клетки. Сега, същият заслон се строи за елените и козите.
Започна ремонт и на административната сграда.
От миналия понеделник там се работи много усилено. Успоредно с това, в Зоопарка се полагат грижи за цветнте и тревните алеи, извършват се текущи ремонти на клетките, а там където парите не достигат – работниците освежават пейзажа с бои. Така че Зоопарка видимо и поетапно подобрява визията си. Така и трябва да бъде, защото догодина, в края на м. май изтича лицензът на айтоската Зоологическа градина. Месец по-рано, ръководството ще внесе пакет от документи в МОСВ, а Министърът ще назначи със заповед комисия, която трабва да извърши комплексна проверка на Зоопарка. Тя ще решава кои от предписанията са изпълнени за подновяване на лиценза за още пет години.
Благодарност за жеста
на всички спомоществователи, които след жътвата са направили дарение на Зоопарка в Айтос, поднасят Община Айтос и управителката Златева – Манол Димитров – с. Руен, Николай Митев и Георги Стаматов – с. Трояново, Иван Панайотов – с. Чукарка,  Юсуф Смаил – с. Пещерско, Георги Топалов – с. Пирне, Иван Иванов – с. Вратица, Земеделска кооперация с. Черноград, Димо Богданов – с. Тополица, Петър Томов – с. Малка поляна, Мариян Пеев – с. Мъглен, Райко Райков - с. Пирне, Валентин Георгиев – гр. Айтос.