В навечерието на празника Димитровден, откриха изцяло обновения кооперативен пазар в Айтос
23.10.2021
Община Айтос подари нов пазар на търговците и гражданите в навечерието на празника на града Димитровден – 26 октомври. Средствата, инвестирани в изцяло обновеното градско тържище са по проект на Министерския съвет и от капиталната програма на общината.
Мястото е близо до центъра и е възлово за градските квартали. Заради потока от преминаващи хора, още през 50-те години на ХХ век местни земеделски производители излагали тук своята продукция всеки петък. Така се слага началото на кооперативното тържище, което добило популярност в района като петъчен пазар. Пазарът се разраствал и започнал да играе все по-важна роля не само за хората от града, но и от целия район. През 60-те години градската управа прави първите усилия да създаде достатъчно добри условия за търговия на селскостопанска продукция. В продължение на години, тук освен с плодове и зеленчуци се е търгувало и със селскостопански животни.
От 2000 година, в продължение на седем  години, кооперативният пазар се стопанисва от общинската фирма „КДС – Айтос” ЕООД, а от 1 януари 2007 година негов стопанин е Община Айтос. Още в началото на 2007 г. Община Айтос приема програма за цялостно обновяване на пазара. През лятото на същата година са монтирани осем закрити нови павилиона и е благоустроен терена около тях. През 2008 година са монтирани още осем закрити павилиона и е обновен административния офис.
Основната част от ремонтните дейности за благоустрояване на тържището са през 2009 година. Поставят се 25 нови открити сергии, на мястото на старите, които са били изработени още през 60-те години. Асфалтирани са алеите, изцяло е подновена настилката, напълно обновени са зелените площи, изградени са чешми, поставени са нови пейки. За първи път в историята на кооперативния пазар е изграден  санитарен възел.
Сега пазарът в Айтос разполага с пет двойни масивни павилиона, с 16 нови закрити павилиона и 25 открити маси. Създадени са много добри условия за търговци и клиенти, и възможност да се търгува на европейско ниво. Кооперативният пазар предлага цветя, риба, основни хранителни продукти и разбира се – плодове и зеленчуци, родно производство.
Кметът Евгени Врабчев преряза лентата на обновеното съоръжение и заяви пред стотиците граждани, уважили събитието, че преобразяването на айтоския пазар ще продължи. „Това е само първата стъпка към създаването на по-добри условия за  търговия в града ни, който е център на богат селскостопански район. За да предпазим от атмосферните влияния търговците ще изградим и обща тента над открития пазар. По-дългосрочните ни идеи за тържището са  да затворим коритото на реката в съседство и то да се разширява на изток.”, каза още кметът Врабчев. Деца от ЦДГ „Радост” пяха и танцуваха с очарователни костюми на плодчета и зеленчуци, а Детският танцов състав „Славейче” покани на българско хоро присъстващите и търговците.