АЙТОС ПРАЗНУВА НА ДИМИТРОВДЕН
26.10.2021

  На 26 октомври Айтос празнува за 16-ти пореден път Димитровден. Афишът на Общината за празника включва 10-дневни прояви, празниците продължават до 30 октомври. Преди и след празника се провеждат традиционни турнири по теннис, волейбол, шахмат, свободна борба, футбол.

В рамките на празничната седмица бяха открити новият кооперативен пазар и реконструираната сграда на ЦДГ «Здравец» по проект Красива България. В навечерието на Димитровден 140-годишен юбилей чества с гала спектатъл Читалище «Васил Левски»- Айтос.
Кулимнацията на празничните прояви беше на Димитровден. Айтозлии отвориха вратите си за гости, приятели и партньори, за да посрещнат заедно празника на родния си град. 

Тържествата започнаха с литийно шествие от храм «Св. Димитър» до площад «Свобода», в чест на двойния празник на айтоската църква, която тази година чества 165 години от създаването си. Отец Ромил Негозов отслужи празничен водосвет на площада и с химна "Многая лета" пожела здраве и успехи на айтозлии.
Точно в 11 часа беше ритуалът за издигане на националното знаме и знамето на Община Айтос. Кметът Евгении Врабчев поздрави гражданите и гостите, между които тази година бяха и представители на българите в Украйна. Василий Митков – Областен председател на Запорожкото дружество на българската култура изненада кмета Врабчев и айтозлии с предложение за партньорство и побраитмяавне.  Премиерът Бойко Борисов изпрати специално за празника поздравителен адрес до айтозлии с пожелания за здраве и още успехи.

Гости тържествата в Айтос бяха народните представители Пенко Атанасов от БСП и Стоян Гюзелев от ГЕРБ. Зам. Областният управител Златина Дукова поднесе поздрав към айтозлии от името на Областния управител Консатнтин Гербенаров, а доц. Д-р Иван Върляков – от името на общиинте, членки на Регионалната ассоциация «Тракия», в която членува и Айтос. Деня на Айтос уважиха и кмеответе на Карнобат, Приморско, Средец, Камено. Сред гостите на Димитровден бяха и Румен Желев – Директор на РУГ – Бургас, шефът на бургаската жандармерия и зам. Директорът на Областната дирекция на полицията Калоян Калоянов, Варентин Хараламбов - Зам. председател на КРС - София и др.
По повод храмовия празник и 165-та годишнина от изгражаденто на църквата «Св. Димитър» и 70-годишния му юлибей, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий беше обявен за почетен гражданин на Айтос, награда за достоен принос кметът връчи доц. Д-р Панайот Куртев за заслуги в областта на медицината и на айтоския лекоатлет Огнян Огнянов – златен медалист от Балканиадата по лека атлетика в Гърция, дисциплина «щафета».
Айтозлии посрещнаха Николина Чакърдъкова на откритата сцена на с погача и много цветя. Хиляди дойдоха, за да чуят своята любимка, дълги хора се извиха около сцената, на която танцува Неврокопският ансамбъл.

Николина Чакърдъкова призна, че за първи път танцува на сцена след тежката операция, защото е почувствала прекрасната атмосфера и ъсрдечността на айотзлии. 

Вечерният концерт пък беше посветен на младите. Повече от два часа площадът беше огласян от изпълненията на «Ъпсурд», Лора Караджова и балет «Нова».