След реновация откриха детската градина с. Пирне
27.10.2021
На церемонията за официалното откриване на целодневна детска градина "Славейче" в с. Пирне  27 октомври 2009 г..присъстваха кметът на Община Айтос и екипа му, майор Денис Салдедо и майор Стивън Сийтър и доц. Таня Борисова – Началник на РИ по образованието – Бургас. Тържеството се състоя в Читалището на с. Пирне. Кметът Евгении Врабчев благоадри на американските военослужещи за добрата работа, която доказва, че българските и американските военнослужещи могат не само успешно да водят военна подготовка, но и да обединят усилията си за обща хуманитарна цел.
«Ние се чувстваме като част от с. Пирне. Проектът засилва връзките между нашите две страни и е важна стъпка за добрите взаимоотношения между Българската армия и нашите войски базинани в Ново село”, каза пред пирненци майор Денис Салесдо. Чрез майор Салесдо Кметът Евгени Врабчев изпрати почетния знак на Айтос до полковник Дейвид Хърли командир на «Съвместни оперативни сили "Изток".
Гл. енергетик Кори Стивънс е една от жените военослужещи, които работиха в Пирне. „Най-хубавите моменти за мен бяха, когато си поделяхме с децата бонбоните и се здрависвахме по коридорите. Ние винаги ще запомним техните усмихнати лица и звука на техния смях. Този проект ни научи не само как да преодоляваме езиковите бариери, но и различията в методите и техниката на работа. Надявам се хората от Пирне да вземат точно толкова от нас, колкото ние взехме от тях. Съзнаваме, че с всяка една плочка, която положихме ние създавахме лепило, което е много по-здраво от всеки цимент. Благодарим за възможността да направим живота на вашиет деца по-добър. Защото логото на нашите Военноморски сили е : „ Строим, бием се със състрадание към другите.”
Българо-американски строителни екипи със съвместни усилия завършиха общ ремонт на детската градина, която украсена с балони и знамена посрещна гостите. На входа на детското заведение трикольорната лента прерязаха Кметът Евгени Врабчев, майор Денис Салседо и директорката на ЦДГ „Славейче” Росица Димитрова.
Ремонтните дейности бяха извършени от членове на Център за подготовка на танкови подразделения – Сливен на Сухопътните войски на България, Мобилен инженерен батальон 3 на Военноморските сили на САЩ от Уайними, Калифорния и 902-ра инженерна вертикална рота на Сухопътните сили на САЩ от Швайнфурт, Германия.
Работата на съвместния екип включи инсталиране на нови врати и прозорци, замяна на електрически контакти и ключове, поставяне на линолеум в занималните, закърпване и пребоядисване на стените на занималните и кабинета, инсталиране на нов водопровод в банята, стенни шкафове, както и поставяне на теракотни подови настилки. 
Проектът е част от хуманитарните граждански мисии за съдействие на Съвместни оперативни сили "Изток" – програма за многонационални военни обучения между партньорски нации, включващи в момента подразделения на въоръжените сили на България, Румъния и САЩ.

Добавете коментар


Име:
E-mail:
Коментар:

Въведете текста от картинката: