Вход


СЛЕД КЛЕТВАТА, КМЕТЪТ ВАСИЛ ЕДРЕВ СЪБРА ОБЩИНАРИТЕ НА РАБОТНА СРЕЩА
08.11.2021
Веднага  след тържествената церемония по приемането на властта, кметът на Община Айтос Васил Едрев събра общинарите на работно съвещание в кабинета си. „Едно от първите неща, което ще изискам от администрацията е да промени отношението си към гражданите. Ще държа служителите да им оказват помощ и съдействие във всяко едно отношение. Едва след като се убедя, че Общинска администрация – Айтос е добре работеща институция, ще говорим и разискваме по теми като инвестиции, европроекти и т.н.”, заяви пред местните и регионалните медии кметът след тържественото заседание на Общинския съвет в Айтос.
Новият политически сезон стартира с първото заседание на новоизбрания местен парламент, което беше открито точно в 11 часа в понеделник от Зам. областният управител Златина Дукова. Д-р Галина Милева от ГЕРБ беше единственият народен представител, който присъства на церемонията по предаването и приемането на местната  власт в Айтос. Кметът, новоизбраните общински съветници и кметовете на 11 населени места положиха тържествената клетва, подписаха клетвени декларации и получиха удостоверенията си за избор от председателя на ОИК-Айтос Таня Илиева.
Зам.областният управител Златина Дукова пожела на новоконституирания Общински съвет в Айтос успешен и ползотворен мандат. Кметът Васил Едрев получи поздрави и пожелания и от Областния управител на Бургас Константин Гребенаров. „Бъдете открит и отдаден на работата, за която Вашите съграждани Ви избраха. Бъдете близо до хората, близо до проблемите и тревогите им. Вярвам, че обединявайки възможностите си ще направим така, че област Бургас да бъде лидер сред областите в България. В мое лице и в лицето на институцията, която представлявам, имате лоялен и коректен партньор. Честито и успешен мандат!”, пише в поздравителния адрес на Областния управител до Васил Едрев. Новият кмет на община Айтос благодари на гражданите за доверието и на ОИК-Айтос за безпристрастността. „Вярвам, че всички заедно ще довършим онова, за което сме тръгнали, за да оправдаем максимално очакванията на гражданите.”, каза г-н Едрев в препълнената заседателна зала..
Ескметът Евгени Врабчев благодари на гражданите за възможността да управлява Община Айтос в продължение на осем години и връчи кметската огърлица – символ на властта на своя приемник.  Той отправи две заръки към новия градоначалник – да финализира спечелените проекти и да запази финансовата стабилност на община Айтос.
 Според изискването на Закона, деловата част на заседанието се водеше от най-възрастния общински съветник Халиме Хаджибекир от ДПС. Две точки имаше дневният ред на първото заседание на местния парламент в Айтос – избор на Председател на и на Временна комисия, която да изработи проекта за основния документ на Съвета за мандат 2011 – 2015 г. – Правилник за работата на Общинския съвет и постоянните комисии към него.
Три бяха предложенията за Председател на Общинския съвет в Айтос. ДПС издигна кандидатурата на Ружди Хасан, бивш Зам. областен управител на Бургас. Групата на БСП номинира за поста хирурга д-р Паруш Прушев, а четиримата общински съветници на ГЕРБ определиха за свой кандидат досегашния кмет на с. Съдиево Димо Парушев. Двамата братовчеди Парушеви отпаднаха от надпреварата при тайния вот, съответно с 8 и 5 гласа. С 16 гласа „за” за Председател на Общинския съвет в Айтос беше избран лидерът на ДПС Ружди Хасан. Новият председател има солиден административен и стопански опит – бил е зам. кмет на Община Айтос и шеф на Общинския съвет през мандат 1999-2003 година.
Представители на 8-те политически сили в местния парламент в Айтос да формират състава на Временната комисия, предложи новоизбраният председател. Участие в комисията, която ще готви проекта за Правилник отказа само Синята коалиция – Айтос, която е представена в новия Общински съвет в Айтос от двама общински съветници.
След финала на тържественото заседание, бившият кмет Евгени Врабчев въведе Васил Едрев в кметския кабинет, за да му връчи още символи на местната власт. А пред медиите Васил Едрев заяви категоричното си намерение да започне управлението на чисто. Той се запозна с работните планове на дирекциите в Общинска администрация и проведе работна среща с досегашния кмет, за да е на ясно какво ще му завещае. В първия ден на своето кметуване Васил Едрев отговори на още въпроси на медиите.
- Ще искате ли оставки в администрацията?
- Където и да съм бил, оставки не съм искал. Ще разчитам на хората, които съвестно си вършат работата. Който не е в състояние да се справи със задълженията си, няма място тук. От Заседателната зала първата ми крачка беше към Общината за да се запозная подробно с работата на дирекциите. Подготвил съм се за първия ден, ще изискам пълната информация, за да мога да вземам решения от тук нататък.
- В предизборната кампания се срещнахте с много хора, вероятно сте поели обещания към тях. Кои са проблемите, с които ще се заемете в самото начало на мандата?
- Не съм давал обещания. Но първото, с което ще се заема са елементарните неща. С това, което искат хората в града и населените места на общината. А те не са много и не са нови – това са въпроси като предоставяне на терени за спорт за младите хора, по-добро сметопочистване и повече кофи за смет в населените места, по-добро осветление и т.н. – всекидневни проблеми, които чакат решение.
- В Общинския съвет имате трима съветника. На кого ще разчитате?
- Аз съм изцяло независим в политиката и ще остана докрай такъв. Мисля, че този Общински съвет ще подкрепи всяко мое предложение, защото съм човекът, който може да обедини всички, за да вървим напред. Много са хората, които застанаха зад мен, за да търсят промяната, затова вярвам, че няма да имам проблеми в Общинския съвет.