Вход


В ОЧАКВАНЕ НА ЛЕТНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН, ТУРОПЕРАТОРИ ГОСТУВАХА В ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС „ГЕНГЕР”
20.01.2022
Под чардаците на старите къщи в Архитектурно-етнографския комплекс „Генгер”, в петък, управителката Петранка Друмева и нейният екип посрещнаха десетки представители на туроператорски и туристически фирми, рекламни агении, журналисти. Идеята за визитата е на шефката на комплекса, а гостите на своеобразната местна туристическа борса, в Айтос доведе Иван Иванов – Председател на Бургаската регионална туристическа камара.
Представителите на туристическата гилдия, от които в голяма степен зависи какъв ще е потокът от туристи в комплекса през летния сезон, бяха гостоприемно приети в старинното кафене. Кафе на пясък в медни, гравирани чаши и бяло сладко беше първата изненада за гостите. Приготвени по традиционни местни рецепти, деликатесите впечатлиха най-вече тези, които за първи път посещават „Генгер”.
По-късно, гостите от туристическия бранш се потопиха в атмосферата на стария град, докоснаха се до бита и традициите на хората от айтоския край, видяха много от уникалните образци на материалната художествена култура, такава, каквато е съществувала през 19-ти и началото на 20-ти век.
Неповторимо преживяване за тях беше разходката по калдъръмените алеи до ателиетата на айтоските майстори, срещата с майсторите-занаятчии и със спецификата на традиционните български занаяти. Много емоции и снимки съпътстваха представянето на старинния инструментариум и запазената народна технология в ателиетата. Интерес предизвика и изложбата на ръчно изработените уникални образци на народностната ни култура.
Туроператорите бяха силно впечатлени от факта, че на посетителите в Алеята на старите занаяти се предоставя възможността да участват в различните занаятчийски дейности и сами да изработват изделия от глина, мед, ракита, дърво, прежди. Още впечатления от комплекса, гостите събираха от уредбата в стаите на Етнографската къща, която представя бита на айтозлии от ХІХ век.
Голямата изненада за гостите, обаче, тепърва предстоеше. В старата хлебарница ги очакваше ентусиазираната Поля Иванова – инициатор за създаването на Хлебна къща в комплекса. Много увлекателно тя разказа за специалната технология при замесването на „жив” хляб, но не издаде съставките за тестото, които се пазят в дълбока тайна. После подкани всеки от гостите да замеси и да украси своя хляб с древен печат, който  сбъдва желания.
Посещение във винарната и дегустация на вина, презентация на комплекса и айтоските забележителности, предхождаха гостуването в механата, където гостите можаха да опитат кулинарни специалитети, приготвени по стари местни рецепти.
Сигурно е, че визитата в Етнографския комплекс предизвика интереса на туроператорите. Но колко от тях ще се завърнат в „Гергер” с групи от туристи, ще е ясно в началото на лятото.