Вход


НАД 4000 ДУШИ ОТ ОБЩИНА АЙТОС СЕ ВКЛЮЧИХА В КАМПАНИЯТА "ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН"!
12.05.2022

Не в 9 сутринта, а още в седем часа Айтос беше на крак в готовност да подхване голямото съботно чистене във връзка с кампанията „Да почистим България за един ден”. Близо 4000 души се включиха организирано в почистването на замърсени терени нерегламентирани сметища, улици, училищни дворове, междублокови пространства, парк „Славеева река” и Градската градина. За всички доброволци от града и 16-те населени места Община Айтос осигури чували и ръкавици. В събота, само в града бяха събрани около 52 тона отпадъци, които бяха извозени до градското депо.
Кметът на община Айтос Васил Едрев посети всички терени, които се чистят в града и селата, Зам. кметът Мариана Димова ръководеше голямото почистване съботно почистване в населените места, на запад от Айтос. Всички зърнопроизводители с техника и хора, земеделски кооперации, 10 фирми, 16 кметства, осем училища, две неправителствени организации, Общинска администрация – Айтос, Държавно горско стопанство – Айтос, Дневните центрове за хора с увреждания, Общинският център за социални и здравни услуги, Домашен социален патронаж, Дома за стари хора, Клубът на туристите ветерани и много организирани младежки и граждански групи в центъра и крайните квартали на града, почистваха общината до ранните следобедни часове на 12 май.
Много от кметствата като Пещерско, Мъглен, Дрянковец, Съдиево и Лясково започнаха чистенето още по обяд на 11 май. Да чистят родните си села излязоха почти всички жители на селата Пирне, Чукарка, Черноград. Пълна мобилизация на хора и техника имаше и в селата Зетево, Караново, Черна могила, Поляново, Карагеоргиево, Тополица, Раклиново и Малка поляна.
Почистващата фирма „Астон сервиз” се включи с целия си наличен състав и техника и оказа неоценимо съдействие за успешното приключване на кампанията в община Айтос. Още в събота, служителите на фирмата извозиха до депото всички отпадъци, събрани в града и близките села. Днес, /понеделник/ продължава извозването на сметта от почистените терени в отдалечените населени места. В извозването на отпадъците от Градската градина се включи и техниката на ЗКПУ „Единство” – Айтос. Айтоската фирма „КИДЕКС” ООД участва в почистването с два булдозера и тежкотоварни камиони, които трябваше да направят четири курса, за да извозят отпадъците  от замърсения терен под градската градина в Айтос. „КИДЕКС” се включи в почистването на още градски терени, включително и в разрушаването и изличаването на стара и рушаща се постройка.
СОУ „Христо Ботев” – Айтос изчисти двора си след основен ремонт и приготви за транспортиране над 100 чувала с отпадъци. Учениците и учителите на СОУ „Никола Вапцаров” – Айтос се разделиха на два лъча, за да почистят територията на парк „Славеева река”, която е с площ над 400 дка. ОУ „Атанас Манчев” привлече и родители в почистването на района около училището.

Много активно в голямото съботно чистене се включи Общинската администрация и службите за социални услуги. Те чистиха и оформяха алеите в Градската градина, с храсторези премахваха ненужните клони, събираха отпадъци. Градината, която беше занемарена от години, е буквално преобразена. Фирма „Димекс” почисти голям район с отпадъци около бившата Птицекланица. Собственикът на бензиностанция „Орел”, заедно с екипа си основно почисти замърсен терен в дясно от шосето за Провадия. Почистен беше и участък над разклона за с. Зетево.
Съседска младежка група, организирана от Йордан Узунов се включи в почистването голям участък в квартал „Странджа”, организирани граждански групи имаше на айтоските улици „Филип Кутев, Неофит Рилски”, „Теменуга”, Гоце Делчев и др.
Със сигурност ще пропуснем имена на фирми, организации и граждани, участвали в кампанията, защото те бяха хиляди. Националната инициатива, която намери изключителен отзвук в община Айтос, за пореден път доказа, че айтозлии искат да живеят на чисто и са готови да се включат във всяка екоинициатива.
Може да се каже, че изчистихме община Айтос за един ден. Сега организаторите и участниците в кампанията се надяват, че всички ще бъдем съвестни и отговорни граждани, за да опазим и отстояваме постигнатото.