Вход


НЯМА ВАКАНЦИЯ ЗА АЙТОСКИТЕ БОРЦИ
01.08.2021
И през м. юли, за републиканските ни шампиони и вицешампиони от Клуба по свободна борба в Айтос отново се заговори с възхищение. Този път ласкавите отзиви дойдоха от Община Созопол, навръх традиционния празник на града – 17 юли – Деня на Св. Марина. В рамките на празничната програма в черноморския град бяха организирани народни борби, в които участваха и млади айтоски борци от местния клуб. На тревата на созополския стадион нашите дадоха всичко от себе си и грабнаха призовите места, при сериозната конкуренция на десетки състезатели от региона. Честта на община Айтос достойно защитиха Октай Ружди, Алиш Алиш, Тунджай Хюсеин, Васко Тодоров.
Созополчани буквално били шашнати от борбените ни момчета и за първи път разбрали, че школата по борба в Айтос е със сериозни позиции в национален план. Представянето на нашите борци не минало незабелязано за специалистите в този спорт. Те веднага поискали най-добрите ни състезатели в Спортното училище в Бургас. На Спортното, Айтос вече е дал един трикратен шампион – Васко Тодоров и един  вицешампион – Алпай Левент, в „Левски” – София пък от близо година тренира друга наша надежда – Алпай Февзи, научи „НП”. За сега ръководството не мисли да изпраща някое от момчетата в специализираното училище. Те ще останат в Айтос и ще тренират в тукашния клуб, който вече доказа, че може да създава шампиони.
Малко по-рано от изявата в Созопол, на 7 юли т.г. борците на Клуб „Айтос” за първи път взеха участие в най-стария шампионат на Европейския континент в Одрин, на т.н. „мазни борби”. Тазгодишното издание на Световния турнир в южната ни съседка беше 651-во по ред – една традиция, с която малко шампионати могат да се похвалят.
Тези дни айтоският клуб получи специална покана за участие в друг традиционен международен турнир – в Словакия. Редовните читатели на „НП” си спомнят, че преди две години, общинското издание широко информира айтозлии за успешната изява на КСБ „Айтос” на това престижно състезание. Тази година спортното събитие ще е на 15 септември, но в Клуба още не бързат да стягат куфарите. За пътуването на нашия отбор в Словакия ще са необходими доста средства, а субсидията от Община Айтос и приходите от спонсори са на привършване. И това е съвсем логичен процес – от началото на годината до сега, отборът на КСБ „Айтос” е имал не по-малко от 20 изяви на регионални, национални и международни турнири, които естествено, са свързани с немалки разходи. Въпреки това, и момчетата и треньорите се надяват, че до септември могат да намерят щедър благодетел, който милее за бъдещето на школата по свободна борба в Айтос. Пожелаваме им успех!