Вход


В ПОДГОТОВКА НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН, ТУРОПЕРАТОРИ ГОСТУВАХА В „ГЕНГЕР”
23.01.2022
Зимните визити на туроператори и журналисти
в Етнографския комплекс „Генгер” ЕООД – Айтос всеки път дават надежда на общинското търговско дружество  за един по-добър летен туристически сезон с много гости и интерес към старите български традиции.
Тази година колективното посещение се случи рано - още в средата на м. януари.  Дано да е за добро!
Под чардаците на старите къщи в Архитектурно-етнографския ни комплекс, в петък, управителката Петранка Друмева и нейният екип посрещнаха десетки представители на туроператорски и туристически фирми, рекламни агенции, журналисти. Идеята за представянето на услугите и атракциите на комплекса е на управителката, а гостите на своеобразната местна туристическа борса, в Айтос доведе Иван Иванов – Председател на Бургаската регионална туристическа камара.
Представителите на туристическата гилдия, от които зависи какъв ще е потокът от туристи през лятото, бяха гостоприемно приети в старинното кафене – там където са се случвали най-интензивно социалните контакти на старите айтозлии. Кафе на пясък в медни, гравирани чаши и бяло сладко беше първата изненада от домакините. Приготвени по традиционни местни рецепти, деликатесите впечатлиха най-вече тези, които за първи път посещават „Генгер”.
Гостите се потопиха в атмосферата на стария град,
докоснаха се до бита и традициите на хората от айтоския край, видяха много от уникалните образци на материалната художествена култура, такава, каквато е съществувала през 19-ти и началото на 20-ти век.
Неповторимо преживяване за тях беше разходката по калдъръмените алеи до ателиетата на айтоските майстори, живата среща със занаятчиите и техните разкази за спецификата на традиционните български занаяти. Много емоции и снимки съпътстваха представянето на старинния инструментариум и запазената народна технология в ателиетата. Интерес предизвика и изложбата на ръчно изработените уникални образци на народностната ни култура.
Туроператорите бяха силно впечатлени
от факта, че на посетителите в Алеята на старите занаяти се предоставя възможността да участват в различните занаятчийски дейности и сами да изработват изделия от глина, мед, ракита, дърво, прежди. Още впечатления от комплекса, гостите събираха от уредбата в стаите на Етнографската къща, която представя бита на айтозлии от ХІХ век.
Голямата изненада за гостите,
обаче, тепърва предстоеше. В старата хлебарница ги очакваше ентусиазираната млада айтозлийка Поля Иванова – инициатор за създаването на Хлебна къща в комплекса. Много увлекателно тя разказа за специалната технология при замесването на „живия” хляб, патент на Къщата. Въпреки настоятелното искане от страна на дамите в групата, Поля не издаде съставките за приготвянето на уникалното тесто, които се пазят в дълбока тайна. После подкани всеки от туроператорите да замеси и да украси своя хляб с древен печат, който пък сбъдва желания.
Посещение във винарната и дегустация на вина,
презентация на комплекса и айтоските забележителности, предхождаха гостуването в механата, където гостите можаха да опитат кулинарни специалитети, приготвени по стари местни рецепти.
Сигурно е, че визитата в Етнографския комплекс предизвика интереса на туроператорите  и на журналистите, които работят в сферата на туризма. Но колко от тях ще се завърнат в „Гергер” с групи от туристи, ще е ясно чак в началото на лятото.
И представители на местните медии бяха на туристическия форум. Те събраха първите впечатления и мнения на гостите за айтоския „Генгер”
Теодора - "Романтик Холидейз” Бургас:                                                                                                                                                      „С много добри впечатления съм още от влизането си тук. Не съм посещавала до сега Етнографския комплекс. Непременно ще предложа на нашите клиенти тази дестинация. Те са на различна възраст и с различна националност. Не сме знаели за това чудесно място, и може би още това лято ще направим първите стъпки към него.
Марин Късев – „Евротур” - Бургас
„С голям интерес приех да дойда отново в Айтос и на това чудесно място. Водил съм много деца тук. „Генгер” за мен е предизвикателство - да събудя у тях любовта към българското, истинското.”
Иван Иванов – Председател на Бургаската регионална туристическа борса:
„Аз съм свързан с Айтос още преди четири десетилетия. Работил съм тук осем месеца. Сега съм в туристическия бизнес. Приех с радост поканата на управителката на  Етнографския комплекс „Генгер” Петранка Друмева и организирах това посещение за представители на туристически я бранш. Така „Генгер” ще може да осъществи контакт с всички туроператорски фирми от Бургаска област. Целта е взаимно полезна – колкото се може повече туристи да посетят това чудесно място. И не само през летния сезон, разбира се.  Имаме идея да привлечем туристически групи от училищата, защо не и от чужбина. Тук е и една представителка на руска туристическа агенция, която вече реши, че при посещението на казанлъшката гробница, нейните туристически групи ще посещават и Етнографския комплекс в Айтос.”
Светла Димитрова - Туристическа агенция „Дияна”- Поморие
„Удовлетворена и впечатлена съм от презентацията и всичко видяно тук. Хареса ми съчетанието на прекрасната природа и българските традиции. Много е хубаво  тук. Надеждата ми е за бъдещо сътрудничество.”