Вход


МНОГО СВАТБИ И ПОЖЕЛАНИЯ ЗА БАБИНДЕН ТАЗИ ГОДИНА – ДАНО И БЕБЕТАТА СА ПОВЕЧЕ!
23.01.2022
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността на този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към медицинските специалисти и акушерките. Лекарите-акушери в Айтос отбелязват Бабинден на 21 януари, независимо, че в църковния календар този празник е отбелязан на датата 8 януари.
Тазгодишният съботен Бабинден беше дъждовен и работен, но това не попречи на айтозлийки да организират традиционните местни тържества по повод Деня на родилната помощ. Най-много пожелания за здраве и много бебета, от рано сутринта получаваха акушер-гинеколозите д-р Станка Илиева и д-р Мария Димитрова от „Медицински център І” ЕООД – Айтос. С букети и „честито” в кабинета на медицинския управител д-р Илиева влезе рано сутринта и кметът на Община Айтос Васил Едрев. „След закриването на Родилното отделение в Айтос, бъдещите майки и всички граждани разчитат на Вашия професионализъм. От тяхно име Ви благодаря, че носите радостта и живота в айтоските домове. Пожелавам Ви много здрави и благодарни майки през 2012 година! И много бебета в Айтос и общината!”, беше пожеланието кмета към акушерите.
„През 2011 г. имаме регистрирани над 300 бебета. На всички ни е много тъжно, че вече нямаме Родилно отделение, но това не означава, че Айтос няма добри акушер-гинеколози. Защото най-важно за здравето на бебетата е наблюдението и грижата за бъдещите майки и работата на женските консултации.”, каза в отговор д-р Илиева.
Специални поздрави и цветя от кмета получи и единствената действаща в момента в Айтос акушерка Атанаска Рачева.
Д-р Илиева и д-р Димитрова изпълниха традиционния ритуал за измиване на ръцете и пожелаха чрез „НП” на всички бъдещи майки: „Да се раждат деца, многобройни като водните капки! Да се раждат лесно като сапуна! Да бъдат здрави – да остареят като Стара планина! Да са необходими като хляба и бели като солта! Червени като пипера, сладки като меда!
Бабинден празнуваха и жените от Обединението на пенсионерите в Айтос, ръководено от Стоянка Макакова. Хора и наздравици, весели закачки и народни песни съпътстваха шумното тържество в Пенсионерския клуб на ул. „Станционна” в Айтос. Танците се пренесоха навън, защото помещението се оказа тясно за над 60-те дами и народния оркестър, специално поканен да озвучава празника. Малка се оказа и огромната торта с надпис „Честит Бабинден!”, която донесе кметът Васил Едрев, за да почерпи „бабите”. След като го поздравиха с песни и го поканиха да води общото хоро, градоначалникът трябваше да осигури поне още една торта, за да може всеки да опита от сладкиша. „Да сте здрави, за да отгледате още много внуци и правнуци – бъдещите граждани на Айтос!”, пожела на дамската пенсионерска общност кметът.
В Айтос, Бабинден с ритуал и много изненади празнуваха и туристите ветерани от Туристическо дружество „Чудни скали” – Айтос. На тържеството не липсваха обредното поливане на бабата – акушерка, скечове, песни и разбира се – доброто настроение.
Сигнал за много бебета през годината бяха 8-те граждански брака, сключени в Община Айтос на Бабинден. Вечерта падна и първият сняг за тази зима в Айтос. „На берекет е!”, казахме си. И май трябва да повярваме, че през 2012-та, природата и младите двойки няма да ни разочароват.