Вход


КЪДЕ ДОМУВА УНИКАЛНИЯТ КИПАРИС КУПРЕСУС?
27.07.2021
В четвъртък вечерта, на 26 юли т.г., някой е похитил уникалния кипарис купресус, засаден в новата градина, която общинските озеленители създадоха на площад „Кирил и Методий” в Айтос. Посегателството буквално разплака градинарите. Логично, в петък сутринта всички си задаваха един и същи въпрос: Къде ли домува сега кипарисът? И кой е айтозлията, посегнал да изтръгне красивия храст и да го замъкне в дома си или на вилата?
Иначе, всички сме с претенции и със стремеж да станем европейци, да усетим чудото на прогреса, да постигнем духовната и материалната култура на развитите държави. А крадем храсти! За да красим своята, а не общата градина!
Изчезналото скъпоструващото растение не е обикновен храст, а своеобразен принц сред кипарисите. Веднага се набива на очи със шармантната си спираловидна форма, затова крадецът е посегнал именно към него. Но и най-грозния храст да беше отскубнал – кражбата щеше да се също такъв факт, какъвто е и сега.
Не хвърляме упреци към цялата общност. Крадецът в случая е един /не че не се намират и други/. Но ние, останалите, които не бихме скубали храсти, трябва да му дадем да разбере, че така не може! Че общата красота е за всички – за нас и за децата ни! Че искаме да живеем като цивилизовани хора, а не като аборигени!
Затова, ако знаете къде домува айтоският КИПАРИС КУПРЕСУС - не проявявайте и капка съчувствие към крадеца, а звъннете на тел. 2 35 27!